Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.

Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина.  Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.

Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Печено ярешко бутче с моркови и праз

Заешко контадино

Агнешка супа с коприваPin It

Печено шилешко с праз в гювеч

shileshko_s_praz_v_gyuvech

От sheytanova

Публикувано на : 11/11/2013

  • Брой / порции: 4 порции

Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Шилешкото месо се нарязва на парчета, осолява се и се поръсва с черен пипер. Ако имате уред за окрехкотяване на месо, можете с него да разкъсате жилите на шилешкото месо, за да стане по-крехко.
  2. Месото се разделя на две и се запържва до златисто в мазнината.
  3. След като е запържено месото се прехвърля в гювеч и се залива с половината зеленчуков бульон.
  4. Гювечът се слага в студена фурна и след като достигне 200 градуса, се оставя за около 30 минути на тази температура, след което градусите се намалят до 150 и се пече още 3 часа. Месото се наблюдава и при необходимост се добавя още бульон.
  5. През това време праз лукът се нарязва на ситно, задушава се в малко мазнина, добавя се сол, сос Уорчестър, сушените зеленчуци и малко бульон.
  6. Добавя се към шилешкото месо в гювеча и се допича за още 15 минути.
  7. Печеното шилешко с праз се сервира топло.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress