Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.

Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина.  Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.

Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Печено ярешко бутче с моркови и праз

Заешко контадино

Агнешка супа с коприва

Pin It

Печено шилешко с праз в гювеч

От sheytanova Публикувано на : 11/11/2013

  • Брой / порции: 4 порции

Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Шилешкото месо се нарязва на парчета, осолява се и се поръсва с черен пипер. Ако имате уред за окрехкотяване на месо, можете с него да разкъсате жилите на шилешкото месо, за да стане по-крехко.
  2. Месото се разделя на две и се запържва до златисто в мазнината.
  3. След като е запържено месото се прехвърля в гювеч и се залива с половината зеленчуков бульон.
  4. Гювечът се слага в студена фурна и след като достигне 200 градуса, се оставя за около 30 минути на тази температура, след което градусите се намалят до 150 и се пече още 3 часа. Месото се наблюдава и при необходимост се добавя още бульон.
  5. През това време праз лукът се нарязва на ситно, задушава се в малко мазнина, добавя се сол, сос Уорчестър, сушените зеленчуци и малко бульон.
  6. Добавя се към шилешкото месо в гювеча и се допича за още 15 минути.
  7. Печеното шилешко с праз се сервира топло.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress

    2 отговори
    1. Виктор Симеонов
      Виктор Симеонов says:

      Имах уникалния шанс да го опитам , даже да не кажем да го изям, уникално беше. Само да добавя, че върви страшно много с бира 🙂 и то с много бира, за ценителите ШУМЕНСКО СВЕТЛО

      Отговор

    Напиши коментар

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *