Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности –  спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.

За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.

По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).

В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.

Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.

Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу:

 

Пене ригате с гъби и бекон (Penne con funghi e pancetta) Recipe

penne_con_funghi_e_pancetta

От sheytanova

Публикувано на : 05/04/2012

    Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Гъбите се измиват добре, осоляват се и заедно с чесъна, нарязан на дребно се оставят да се задушат в 2-3 супени лъжици зехтин. След като са полу-готови се налива 1/2 кафяна чаша бяло вино.
    2. През това време се сварява пастата ал денте.
    3. Беконът се нарязва на кубчета и се добавя към останалите гъби. Добавят се подправките.
    4. Пасираните гъби със сметаната се връщат обратно в тигана при останалите продукти.
    5. Пастата се прецежда и се залива със соса. Разбърква се добре и се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
    6. Поднасят се топли. По желание може да се поръсят с пармезан,

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress