Ако се чудите как да приготвите агнешкото за Великден – това е точно рецепта за вас. Има много българи, които ядат агнешко месо основно за Великден и Гергьовден, но аз определено не съм от тях. Обичам много агнешко и с времето открих много лесни рецепти за агнешко, които изискват много въртене в кухнята. Тази е една от тях.
Единственото, които трябва да направите е да купите хубаво агнешко месо от любимата си месaрница и да помолите да ви го нарежат на порции. Аз използвах агнешки ребра, но може да се получи прекрасно с агнешко бутче или плешка, нарязани на парчета.
1,5 кг агнешко месо с кокал (ребра, плешка, бут)
5 с.л. олио
2 с.л. соев сос
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. лют червен пипер (или повече, ако желаете да станат люти ребрата)
1 с.л. сладък червен пипер
половин ч.л. черен пипер
половин ч.л. чесън на прах
1 ч.л. мащерка
сол на вкус
1 ч.ч. бира
Начин на приготвяне:
Осолете агнешките ребра, добавете струйка олио (2 с.л.) и ги сложете в тавика за печене. Излейте отстрани бирата и покрийте тавичката с алуминиево фолио и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса за час и 15 минути.
Смесете 3 с.л. олио с 2 с.л. соев сос, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 с.л. сладък червен пипер, половин ч.л. черен пипер, 1 ч.л. мащерка и половин ч.л. чесън на прах. Разбъркайте добре.
Отстранете фолиото и намажете агнешките ребра със сместта с помощта на четка. Запечете още 15-20 минути и поднесете ребрата топли.
Ето още идеи за приготвяне на агнешко месо:
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg