Ливан е често наричан „Швейцария“ на Близкия Изток. Не случайно и ливанската кухня е изключително изискана, разнообразна, примамлива. Чела съм и за шеф-готвачи ходят на кулинарни курсове и обучения в арабската държава точно по тази причина – интересната кухня.
Аз ще ви предложа една изключително достъпна ливанска рецепта с пиле. Единственото специфично тук е арабската подправка сомак, която можете да си купите от някой от арабските магазинчета около женския пазар, ако живеете в София.
Ако сте любител на близко-източната кухня, опитайте още табуле, лаваш – хлеб, който освен в Армения се похапва и в Близкия Изток и хумус.
Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати Recipe

От 08/28/2012
Публикувано на :Ливан е често наричан "Швейцария" на Близкия Изток. Не случайно и …
Необходими продукти
- 750 грама пилешки бутчета
- 3-4 с.л. сомак
- черен пипер
- сол
- 750 грама розови домати обелени
- 4-5 скилидки чесън пресован
- магданоз
- зехтин
- масло
Приготвяне
- Пилешките бутчета се посоляват, добавя се черен пипер и се поръсват обилно със сомак. Подправките се втриват добре в месото.
- Пилешките бутчета се пекат в умерена, предварително нагряна фурна около 45-50 минути. След като са приятно запечени се обтриват с парче масло.
- През това време доматите се обелват. За по-лесно обелване потопете доматите за около 10 секунди в гореща вода - така ципата ще се отдели много по-лесно.
- Нарежете розовите домати на парчета, добавете счукания чесън, сол и ситно нарязан магданоз.
- Поднесете топлите бутчета със салатата.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
пише се сумак освен ако не сте измислили нова подправка
Срещала съм го и в двете форми и затова така съм го изписала. 🙂