Тази питка слънце е универсална и можете да я приготвите както за празник, така и за закуска в неделя или просто вместо хляб. Има десетки начини да се оформи една питка във формата на слънце, но аз ще ви покажа един от най лесните – по средата на тавата за печене се поставя топка тесто, а лъчите на слънцето са малки кифлички.

Аз реших да приготвя питата вчера вечерта и в магазините около нас нямаше прясна мая, за това използвах едно пакетче суха мая.

Хубавото на тая пита е, че и на следващия ден е прекрасна – единственото, което трябва да направите е леко да я намокрите с мляко и да я претоплите във фурната.

Вижте и още варианти за оформяне на питка слънце тук  и тук.

Ако ви е била полезна информацията, харесайте фен страницата на мерудия.бг.Pin It

Пита слънце Recipe

pita_slanze

От sheytanova

Публикувано на : 10/22/2012

    Тази питка слънце е универсална и можете да я приготвите както за …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Брашното, солта, захарта и маята се разбъркват. Прибавя се към тях киселото мляко и 3 яйца + белтъка на четвртото. Желтъкът му ще се използва накрая за намазване на питата. Замесва се еластично често. При необходимост се добавя малко брашно или топла водичка.
    2. Оставя се да втаса в намаслена купа за около 1 час.
    3. После тестото се радзеля на 4 топки – една по-малка и три по-големи.
    4. По-малката топка се слага в средата на тавата за печене, която е предварително намазана с разтопено масло.
      pita_slanze_tava
    5. Останалите три топки се разточват на кора с диаметър около 28 см. Трите кори се слагат една върху друга като между тях се слага разтопено масло.
      kora_pita_slanze
    6. Разрязват се на 12 триъгълника (като торта).
      pita_slanze_kiflichki
    7. Така оформените триъгълници се навиват на кифлички (от основата към върха) и се нареждат в тавата.
      kiflichki_pitka
    8. Питата се оставя да втаса един час, след което се намазва внимателно с помощта на четка с разбития желтък.
    9. Пече се в предварително заграяна фурна на 180-190 градуса около 35 минути или докато питката получи апетитна златиста кора.
    10. По желание след като се извади от печката, питата може да се поръси леко с вода и да се завие с кърпа.
      pitka_slanze

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress