Тази питка слънце е универсална и можете да я приготвите както за празник, така и за закуска в неделя или просто вместо хляб. Има десетки начини да се оформи една питка във формата на слънце, но аз ще ви покажа един от най лесните – по средата на тавата за печене се поставя топка тесто, а лъчите на слънцето са малки кифлички.
Аз реших да приготвя питата вчера вечерта и в магазините около нас нямаше прясна мая, за това използвах едно пакетче суха мая.
Хубавото на тая пита е, че и на следващия ден е прекрасна – единственото, което трябва да направите е леко да я намокрите с мляко и да я претоплите във фурната.
Вижте и още варианти за оформяне на питка слънце тук и тук.
Ако ви е била полезна информацията, харесайте фен страницата на мерудия.бг.
Pin ItПита слънце Recipe

От 10/22/2012
Публикувано на :Тази питка слънце е универсална и можете да я приготвите както за …
Необходими продукти
- 4 средно големи яйца
- около 900 грама брашно
- 1 пакетче мая суха
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 1/2 ч.ч. кисело мляко
- топла вода
- 2 ч.л. масло
Приготвяне
- Брашното, солта, захарта и маята се разбъркват. Прибавя се към тях киселото мляко и 3 яйца + белтъка на четвртото. Желтъкът му ще се използва накрая за намазване на питата. Замесва се еластично често. При необходимост се добавя малко брашно или топла водичка.
- Оставя се да втаса в намаслена купа за около 1 час.
- После тестото се радзеля на 4 топки - една по-малка и три по-големи.
- По-малката топка се слага в средата на тавата за печене, която е предварително намазана с разтопено масло.
- Останалите три топки се разточват на кора с диаметър около 28 см. Трите кори се слагат една върху друга като между тях се слага разтопено масло.
- Разрязват се на 12 триъгълника (като торта).
- Така оформените триъгълници се навиват на кифлички (от основата към върха) и се нареждат в тавата.
- Питата се оставя да втаса един час, след което се намазва внимателно с помощта на четка с разбития желтък.
- Пече се в предварително заграяна фурна на 180-190 градуса около 35 минути или докато питката получи апетитна златиста кора.
- По желание след като се извади от печката, питата може да се поръси леко с вода и да се завие с кърпа.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Питата е много хубава и се получи точни като на снимката
Радвам се, че питата слънце се е получила добре! Успешна нова година на теб и на цялото семейство! Вили
Рецептата е едно към едно, за първи път месих, а се получи чудесна питка!Лично поздравявам автора!Опитайте и вие, щом при мен се получи , ще се получи при всеки.
Благодаря, Георгиева! Наистина на пръв поглед рецептата за питката изглежда сложна, но на практика не е. И резултатът винаги е отличен! Поздрави! Вили
Pitkata stana straotna,predi malko q napravih …mmmmmm.receptata e super
🙂 Радвам се
Страхотна питка !!!Получава се точно като на снимката и е много вкусна !!!