Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.

Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.Pin It

Пита слънце – II вариант Recipe

рецепта за пита слънце

От sheytanova

Публикувано на : 10/30/2012

  Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със …

  Необходими продукти

  Приготвяне

  1. Маята се разтваря в част от топлата вода, заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение докато шупне.
  2. После се прибавят останалото брашно, киселото мляко, яйцата и топлата вода, сол и се замесва тесто.
  3. Тестото се разделя на три топки с еднаква големина.
   тесто за питка слънце
  4. Всяка от топките се разточва във формата на кръг с големината на тавата за печене. Между трите кори тесто се слага разтопено масло. Корите тесто се нареждат в тавата, в която ще печете питката. Правят се 10 разреза с ножица от края на кръга към центъра, какво е на снимката.
   питка слънце оформяне
  5. После всеки получен триъгълник се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка.
   питка слънце завъртане
  6. Питата се оставя да втаса един час.
   пита слънце втасване
  7. Преди да се сложи във фурната се намазва с 1 разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва със сусам и/или мак.
   pita_slanze_s_mak_i_susam
  8. Пече се около 35-40 минути на 190 градуса. Или 10 минути на 200 градуса и после фурната се намалява на 180 градуса докато коричката стане апетитна и златиста. Така съветват старите хлебари – хлябът да се пече в началото на силна температура за няколко минути и после фурната да се намали леко.

   WordPress Recipe Plugin by ReciPress