Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.
Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.
Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.Pin It
Пита слънце – II вариант Recipe
От
Публикувано на : 10/30/2012
Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със …
Необходими продукти
- около 1 кг брашно
- 250 мл кисело мляко
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 кубче мая или 14 грама суха мая (2 пакетчета)
- 4 яйца
- 200 мл топла вода
- сусам за поръсване, по желание
- мак за поръсване, по желание
- масло
- 1 с.л. прясно мляко
Приготвяне
- Маята се разтваря в част от топлата вода, заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение докато шупне.
- После се прибавят останалото брашно, киселото мляко, яйцата и топлата вода, сол и се замесва тесто.
- Тестото се разделя на три топки с еднаква големина.
- Всяка от топките се разточва във формата на кръг с големината на тавата за печене. Между трите кори тесто се слага разтопено масло. Корите тесто се нареждат в тавата, в която ще печете питката. Правят се 10 разреза с ножица от края на кръга към центъра, какво е на снимката.
- После всеки получен триъгълник се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка.
- Питата се оставя да втаса един час.
- Преди да се сложи във фурната се намазва с 1 разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва със сусам и/или мак.
- Пече се около 35-40 минути на 190 градуса. Или 10 минути на 200 градуса и после фурната се намалява на 180 градуса докато коричката стане апетитна и златиста. Така съветват старите хлебари – хлябът да се пече в началото на силна температура за няколко минути и после фурната да се намали леко.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Като истинско слънце „грее“ тази пита! Пухкава, мека и със съблазнителен златист загар… Поздрави! 🙂
Благодаря, Ева! Поздрави! Вили 🙂
Страхотна е, Вили! Не мога да ти следя блога, не ми излиза в новините и това си е! Но поне влизам от време на време:), много е интересно тук! Страхотен блог! Поздрави!
Бонбонче, въведи имейла си горе, потвърди регистрацията и ще получаваш feed-а на пощата си. Поздрави и благодаря за милите думи! Вили
Strahotnaa
Мерси, Таня!
Благодаря за страхотната рецепта!Възвърнах си самочувствието на готвач:)Сърдечни поздрави от мен…
Много се радвам, Катина! Трябва да подхождаме със самочувствие и увереност към готвенето, за да ни се получават добре рецептите! Поздрави и много кулинарни приключения пожелавам! Поздрави! Виолета
Kolko vkusna izglejda,chudna!!!Mersi mnogo za receptata,dano nqkoi den i na men mi se poluchi taka dobre,hehhe,bravoooo
Разбира се, че ще ти се получи питката, Мира! Трябва само точна рецепта за питка, търпение и опит 🙂 Поздрави! Вили
I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again
Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx
I simply want to mention I’m new to blogging and honestly liked this web site. Most likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with terrific articles. Thank you for revealing your blog site.
LavF0o You made some first rate factors there. I regarded on the web for the problem and located most people will associate with along with your website.
I just want to say I’m very new to blogging and site-building and certainly liked your blog. Probably I’m want to bookmark your blog . You certainly have incredible well written articles. Cheers for sharing with us your web page.
Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great website.
MEILLEUR CREDIT reste le meilleur choix si vous recherchez un cr?dit, un financement, un investissement s?rieux et sans AUCUN FRAIS ? l’avance. ( http://www.meilleur-credit.net )
11/2/2016 @ 20:32:44: lorem ipsum merudia.bg
Meilleur Credit is the best choice in terms of credit, direct financing, private and FAST WITHOUT CHARGE in advance. Contact Meilleur Credit (www.meilleur-credit.net)
Si vous recherchez un cr?dit, un financement ou un investissement rapide je crois que MEILLEUR CREDIT reste votre meilleure solution. ( http://www.meilleur-credit.net )
Si vous recherchez un cr?dit, un financement ou un investissement rapide je crois que MEILLEUR CREDIT reste votre meilleure solution. ( http://www.meilleur-credit.net )