Подправката карамфил представлява сушени пъпки от дървета, растящи в страни с тропически климат – Малайзия, Индонезия и Танзания. В Европа подправката е известна от векове, най-вече се използва в средиземноморската кухня. Сигурно ви се е случвало да се чудите на кои ястия подхожда карамфил. Истината е, че карамфил се използва в почти целия свят – от Азия, до Южна Америка, през египетската кухня, Европа и Мексико.

На какви ястия се слага карамфил?

Коледни сладки – смлян карамфил се слага към коледните сладки, курабийки и сладкиши. Ако подправката не ви е много позната, слагайте малки количества, защото ароматът й е доста силен и най-вероятно ще доминира над този на ванилията, канелата, джинджифила или другите подправки във вашите сладкиши.

Индийски масали – карамфилът присъства в редица рецепти за миксове от индийски подправки като например гарам масала.

Греяно вино – освен карамфил, добавете бахар, канела, захар и коняк или ром и се насладете на зимната напитка.

 Кафе или чай – добавете ароматната подправка към горещите напитки и се насладете на събуждащото сетивата действие на карамфила. В съчетание с кардамон се използва широко в Етиопия като добавка към кафето.

Печени меса, птиче месо – за маринати на месо.

Риба и рибена чорба – за ароматизиране на ястията.

Ликьори – при приготвянето на плодово-цитрусови ликьори.

Сос Уорчестър – сосът съдържа малки количества карамфил.

Китайски микс пет подправки – една от подправките в микса е точно карамфил

Важното е да се отбележи, че подправката карамфил е мастно разтворима – т.е. етеричните масла, които се съдържат в нея „отварят“ аромата си в контакт с масло (олио, зехтин). В този смисъл, когато готвите е добре да използвате в рецептите (където е възможно) мазнина, когато използвате карамфил, за да има по-добър аромат ястието ви.

Ако информацията ви е била полезна, харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It