Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. Най-успешни обаче за мен са рецептите за боб яхния, където бобът се вари дълго време на тих огън. По този начин люспата на боба увира добре и не е жилава и неприятна.

Онзи ден на пазарчето до нас една жена попита продавачката на боб дали има такъв боб, на който люспата му увирала бързо. Възрастната жена си помисли, че става въпрос за белен боб и прати купувачката да ходи да търси белен боб на Женския пазар.

Така де, тайната на хубавата бобена яхния за мен е варенето. На второ място слагам и подправките, без които бобът е нищо. На първо място това е джодженът, после червения пипер, чубрицата, черния пипер и всичко останало. Аз обаче понякога се изхитрявам и слагам от сушените подправки и зеленчуци на мама и се получава страхотен резултат – в тях има от всичко по малко.

По желание можете да сгъстите боб яхнията с брашно, но в тази рецепта аз я сгъстявам като смачквам няколко лъжици боб с помощта на вилица и после го връщам обратно в тенджерата 🙂

Вижте още:

Белен боб с индийски подправки

Мини фритати с пилешко и червен боб

Пълнени камби с боб

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб с лютеница и праз

Червен боб с кафе и бърбън на фурна

Боб яхния със суджукPin It

Постна боб яхния

postna_bob_yahnia

От sheytanova

Публикувано на : 11/29/2013

  • Брой / порции: 4 порции

Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Бобът се накисва за една нощ. Отцежда се, водата се изхвърля.
  2. Слага се в студена вода и се оставя да заври на котлона. Оставя се да ври около 10 минути, след което водата се изхвърля.
  3. Отново се добавяме студена вода и го оставяме да ври на слаб огън. Някои повтарят тази процедура – аз изхвърлям водата само веднъж.
  4. Бобът се оставя да къкри около 2-3 часа, след което се добавя олио, моркова, чушката, лука.
  5. Накрая се добавят подправките, солта, доматеното пюре.
  6. Оставя се още около час, за да се сварят зеленчуците.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress