Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – българската, гръцката, турската… Всяка държава си я преписва. Не знам защо си мисля, че все пак мусаката е гръцко ястие, но това всъщност няма никакво значение. По-важното е, че мусаката в различните и разновидности – с картофи, патладжани, тиквички, с телешка кайма, свинска, със или без бешамел е божествена.

Пробвала съм истинска гръцка мусака в Солун – беше направена от филета патладжан, с телешка кайма и бешамел. У нас като че ли като се каже мусака хората разбират нарязаните на кубчета картофи с кайма (най-често смес) и отгоре заливката е с яйце и кисело мляко. В Турция пък съм я опитвала с агнешка кайма.

Сега забравяме за месата и ви предлагам една рецепта за постна мусака с два вида тиквички – жълти и зелени и картофи.

Ще използвам както вече разбрахте и жълти, и зелени тиквички. Някой ще си каже – абе, все тиквички, но истината е, че вкусът им се различава.

Jalti_tikvichki_zeleni_tikvichki

Постна мусака с жълти и зелени тиквички Recipe

postna_musaka_s_jalti_i_zeleni_tikvichki

От sheytanova

Публикувано на : 06/10/2012

  • Брой / порции: 5-6 Servings
  • Подготовка: 15 минути
  • Приготвяне : 50 минути
  • Готово след: 1 час 5 минути

Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Зеленчуците се нарязват на кубчета с равна големина и се осоляват.
  2. Задушават се леко в зехтин. Добавя се прясно смления черен пипер.
  3. След като зеленчуците поомекнат се прибавя нарязаният на дребно пресен копър.
  4. Преместват се в тавичка за печене. Пекат се около 40 минути.
  5. Не е необходимо да се добавя никаква вода, тъй като тиквичките пускат предостатъчно сос.
    tikvichki_sos
  6. Яйцата се разбиват добре; добавя се киселото мляко и малко сол. По желание може 1-2 с.л. брашно.
  7. Сместа се излива върху тиквичките с картофи.
    tikvichki_kartofi_zalivka
  8. Разпределя се равномерно навсякъде, така че да „запечата“ мусаката.
  9. Пече се до готовност.
  10. Сервира се на големи парчета. Можете да полеете с кисело мляко с чесън и копър.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress