postna_musaka_s_jalti_i_zeleni_tikvichki

Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – българската, гръцката, турската… Всяка държава си я преписва. Не знам защо си мисля, че все пак мусаката е гръцко ястие, но това всъщност няма никакво значение. По-важното е, че мусаката в различните и разновидности – с картофи, патладжани, тиквички, с телешка кайма, свинска, със или без бешамел е божествена.

Пробвала съм истинска гръцка мусака в Солун – беше направена от филета патладжан, с телешка кайма и бешамел. У нас като че ли като се каже мусака хората разбират нарязаните на кубчета картофи с кайма (най-често смес) и отгоре заливката е с яйце и кисело мляко. В Турция пък съм я опитвала с агнешка кайма.

Сега забравяме за месата и ви предлагам една рецепта за постна мусака с два вида тиквички – жълти и зелени и картофи.

Ще използвам както вече разбрахте и жълти, и зелени тиквички. Някой ще си каже – абе, все тиквички, но истината е, че вкусът им се различава.

Jalti_tikvichki_zeleni_tikvichki

Постна мусака с жълти и зелени тиквички Recipe

postna_musaka_s_jalti_i_zeleni_tikvichki

От sheytanova Публикувано на : 06/10/2012

  • Брой / порции: 5-6 Servings
  • Подготовка: 15 минути
  • Приготвяне : 50 минути
  • Готово след: 1 час 5 минути

Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи - …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Зеленчуците се нарязват на кубчета с равна големина и се осоляват.
  2. Задушават се леко в зехтин. Добавя се прясно смления черен пипер.
  3. След като зеленчуците поомекнат се прибавя нарязаният на дребно пресен копър.
  4. Преместват се в тавичка за печене. Пекат се около 40 минути.
  5. Не е необходимо да се добавя никаква вода, тъй като тиквичките пускат предостатъчно сос.
    tikvichki_sos
  6. Яйцата се разбиват добре; добавя се киселото мляко и малко сол. По желание може 1-2 с.л. брашно.
  7. Сместа се излива върху тиквичките с картофи.
    tikvichki_kartofi_zalivka
  8. Разпределя се равномерно навсякъде, така че да "запечата" мусаката.
  9. Пече се до готовност.
  10. Сервира се на големи парчета. Можете да полеете с кисело мляко с чесън и копър.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на dich thuat sai gon Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *