Първите арменски сърмички, които опитах бяха в един от ресторантите на Хилда Казасян. После, когато направих интервюто за арменската кухня с друга арменка – Дирухи Топакбашиян, пак бях решила да приготвя сърмичките по арменски, но нещо се отвлякох. И какъв по-добър повод за постни лозови сърмички с канела и стафиди от периода на коледните постите!

Типичното за арменските сърми е, че те се правят в лозов лист и имат сладък вкус. Това се дължи на стафидите и малкото захар, която се слага в рецептата. Любителите на канелата, определено ще ги харесат. Осван канела, единствената друга подправка, която добавям е черен пипер или пепер меланж, за да добавя пикантна нотка на ястието.Pin It

Постни лозови сърми по арменски със стафиди и канела

armenski_sarmichki_s_kanela_i_stafidi

От sheytanova

Публикувано на : 11/20/2012

  • Брой / порции: 40-45 сърмички

Първите арменски сърмички, които опитах бяха в един от ресторантите на …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Прибавят се черният пипер и канелата (те са мастноразтворими и като ги сложим в началото към зехтина те ще отворят по-добре богатите си аромати).
  2. Добавя се оризът и се бърка докато стане прозрачен.
  3. Добавят се вода, сол, стафиди и захар.
  4. Котлонът се намалява и се оставя плънката за сърмите по арменски да къкри, докато течността се усвои от ориза.
    planka_za_postni_sarmi_po_armenski
  5. Оризът няма да е напълно сварен, това не трябва да ви притеснява. Той ще се довари по-късно.
  6. Аз използвах консервирани лозови листа, но ако използвате пресни трябва предварително да ги бланширате в леко подсолена вода.
  7. Във всяка сърмичка слагам около 1 препълнена супена лъжица плънка. Идеята на арменските сърмички е да станат тънки и дълги, но ако листата са ви малки, това ще стане по-трудно, така че не се тревожете! В крайна сметка в този случай конкретно е важно да усетите вкуса на стафиди и канела в сърмичките.
  8. Наредете завитите сърми в тавичка, полейте ги с 2 ч.ч. вода, похлупете с капак и ги оставете във фурната докато водата се абсорбира. Можете също да ги сварите и на котлон, но аз лично не съм пробвала.
  9. След като сърмичките са готови полейте ги със сока на половин лимон. Останалият лимон го нарежете на парчета и го сервирайте със сърмите по арменски.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress