Вече за втори път съм на страниците на вестник „Всичко за семейството“. Харесва ми да им гостувам, тъй като хората там са готини, разбрани и настроени позитивно към хубавата храна. Този път си говорихме надълго и нашироко за приготвянето на кестените и им приготвих няколко блюда с така подценявания плод у нас. Рецептите можете да намерите тук, тук, тук и тук.

В Италия, Франция, Гърция се готви много с кестени. В средиземноморската кухня се приготвят много сладкарски специалитети от кестеново брашно, често смесено с пшеничено. Варени и смлени кестени се слагат и в някои сметанови и маслени кремове. Във Франция и Италия е много популярен конфитюрът от кестени, който използвахме в рецептата с мъфините по-горе. Комшиите ни турци често поднасят сладко от цели варени кестенчета в гъст захарен сироп.

Сега сме в разгара на сезона на кестените и ще е кощунство, ако поне веднъж не приготвите някоя рецепта с кестени у дома. Ако не сте готвили никога кестени до сега, не се учудвайте – плодът (да, кестенът е плод) макар да расте на много места в България е изключително подценяван продукт в националната ни кухня.

merudia_bg_violeta_sheitanova_vestnik_vsichko_za_semeistvoto    merudia_bg_vsichko_za_semeistvoto

Благодаря много на Вера от в. Всичко за семейството за поканата отново да гостувам в кулинарната им рубрика. Ето тук линкове към всички мои гостувания в различни медии. Дано скоро да имам още интересни неща, които да им разкажа!Pin It