Обичам пуешко месо целогодишно – сега обаче за сезона смятам, че пуешкото филе е едно от най-подходящите предвид топлите месеци. За пръв път приготвям пуешко роле и истината е, че идеята ми я даде един от транжорите във Вашата месарница. Бях се засилила да вземам отново заек и да ги карам да ми го обезкостят като за заешко роле, но те тъкмо бяха получили прясно пуешко месо и той ми предложи да ми изтъни филето като за роле.

И така – взаимствах донякъде идеята за плънка от ролето със заешко (сушените домати) и добавих още сушени зеленчуци (лук, зелена чушка, чесън, червена чушка, морков) + сушени подправки – магданоз, мащерка, резене, чубрица) + катък + босилково песто + съвсем малко зехтин.

На практика разстелих ролето върху плота, смесих всички продукти – катъка, босилковото песто, сушените зеленчуци и подправките и тъй като месото по принцип е по-сухо добавих и още зехтин. Ако пестото ви е е прекалено мазно, не добавяйте допълнително зехтин. Единствената сол, която използвах е за осоляване на самото пуешко филе. В плънката не съм добавяла защото и катъка и пестото бяха солени.

Плънката се разпределя равномерно върху пуешкото филе и се навива на руло. С бял конец се завързва, полива се със струйка зехтин и се покрива с фолио. Пече се в предварително загряна фурна на 170 градуса за около 25-30 минути и след това фолиото се маха и се допича, докато отгоре порозовее добре. Ако рулото е по-голямо и по-дебело времето се увеличава.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи с пуешко месо:

 

Пуешки бутчета с гъби

 

Пуешки хапки на грил тиган