pushen_piper

Как се прави пушен пипер

Пушеният червен пипер е всъщност червен пипер, но изсушен и обработен по различна технология от стандартния червен пипер (бил той лют или сладък).

На кои ястия се слага пушения червен пипер

Ястията, в които се слага пушеният червен пипер добиват един опушен аромат, аз го определям като аромат на „барбекю“ или аромат на дървени въглища. Подправката е изключително подходяща за приготвяне на боб – създава илюзията, че е бобът е готвен на дървени въглища. Червеният пипер също е подходящ за маринати на тежки меса, но внимавайте в количеството, защото червеният пипер по принцип загаря много бързо.

Аз го използвах също за арабски питки, които намазах с мазнина и ги поръсих с пушения пипер. Запекох ги леко и се получи добро предястие, идеално също за пред телевизора (за футболен мач например).

Кога и по колко пушен пипер се слага на ястие

Когато използвате пушения пипер за яхния или друго готвено ястие по-добре е да сложите подправката почти в началото, а не както се слага класическият червен пипер в края. Така пушеният аромат ще се отвори още по-добре. Ако използвате за пръв път тази подправка, моят съвет е да я използвате в минимални количества, защото ароматът й наистина е доста силен. Експериментирайте!

Къде се продава пушен пипер

Единственото място, на което съм виждала да се продава пушен червен пипер е магазин Бахар, но съм сигурна, че и в други специализирани магазини за подправки може да се намери.

Pin It
8 отговори
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Радвам се, че намираш полезни неща в блога мерудия.бг, Нели! Поздрави!

      Отговор
  1. владимир панов
    владимир панов says:

    Предлагаме на почитателите на добрата и качествена храна един уникален продукт.
    Това е световно известният ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР – „ Pimenton de La Vera“ произвеждан единствено в долината Ла Вера, провинция Естремадура.Тази долина притежава специфичен микроклимат , характерен с меките си зими и дълги сухи лета.Тя се намира в планината Сиера де Гредос от която извират многобройни потоци с чиста вода които предразполагат отглеждането на богата и висококачествена реколта.Естремадура е региона с най- големи запаси от сладка вода в Испания и с най- много защитени територии 53 на брой.Благодарение на чистата си природа и съхранените си от промишлени замърсявания и въздух и почва.Хранителните продукти произвеждани в провинцията са получили 10 сертификата
    “Protected Denomination of Origin”. Един от тях е „ Pimenton de La Vera“ който благодарение на ръчната си изработка от екологично чисти суровини и специфичната си концепция на производствения процес получава тази престижна категория с декрет OPA/4178/2005, от 22 December.Предлаганият от нас пипер притежава и европейският знак за безглутенов продукт.
    Накратко ще ви запозная с историята и спецификата на производство на този интересен продукт.
    Естремадура е първото място в Европа където е започнало отглеждането на пипер.Пионери в това начинание са монасите от ордена св.Йероним в манастира „ Божия Справедливост“.Благодарение на тях днес в Европа се отглежда тази ценна култура.Монасите за да съхранят пипера за по- дълъг период го сушали с помощта на пушек. За целта те строили специални сушилни на два етажа.На горният етаж върху дървени скари се изсипвали чушките.Под скарите с чушките на първия етаж се палел слаб огън от влажни дъбови цепеници за да се образува повече пушек и да не изгори пипера.Този процес продължавал минимум 10 дена, а за по високо качество и до три седмици.През цялото време на сушенето чушките се преобръщат до седем пъти за да могат равномерно да се изсушат и поемат аромата на дъбовите дърва.Една от причините да се използва сушенето с пушек се дължи на специфичния микроклимат в долината. Тъй като влажността на въздуха е висока и затруднява традиционното сушене на слънце.При опушването се избягва риска от развитието на мухъл съпътстващ сушенето на слънце или чрез вентилация с топъл въздух.Освен това при използването на стандартния метод преките слънчеви лъчи разрушават каротина влошават качеството на сушения пипер и намаляват интензивността на оцветяването. Този метод на производство се е запазил почти непроменен и в наши дни.Именно спазването на старите производствени практики допринасят за високото качество и уникаления вкус на „ Pimenton de La Vera“.
    Пушеният червен пипер е много разпространен в Испания.Той намира приложение както в кулинарията така и в колбасарската индуктрия.Без него производството на прочутия салам „Чоризо“ е невъзможно.Истинското „ Чоризо“ се прави само с помощта на пушен пипер от Де Ла Вера.Пушеният пипер се използва ширико в приготовлението на гарнитури,супи ,сосове готови ястия и просто като подправка.Неговият специфичен аромат и вкус оставя впечатлението при консумация , че яденето е приготвено на открито с дървени въглища .
    Точно това негово непродажаемо качество го прави истински хит сред гурме – специалистите в цяла Европа и Северна Америка.Търсенето му сред почитателите на пикантната кухня в ъв Великобритания през последните години предизвиква невероятен бум в продажбите на пушен червен пипер.Даже и в консервативната Скандинавска кухня добива все по нарастваща популярност.
    Водена от идеята за по- добро качество и по- висока култура на хранене. Нашата фирма реши да предложи на българския потребител този забележителен продукт.Надяваме се, познавайки любовта на българина към пикантната кухня , да доставим истинско и непродажаемо удоволствие на българските любители на добрата и апетитна храна.
    За повече информация и покупки може да ни посетите на следния адрес:
    Магазин „ЕКОБИЛК“, павилион № 7, пазар „ Красна поляна“ до паркинга срещу входа на 28 СОУ
    или ни пишете на [email protected]

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Благодаря за информацията! Пушеният червен пипер е една от любимите ми подправки и я използвам във все повече рецепти! Поздрави! Виолета

      Отговор
  2. борислав борисов
    борислав борисов says:

    уникална подправка,няма откъде да се купи тук.аз си я докарах от испания

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *