Как се прави пушен пипер

Пушеният червен пипер е всъщност червен пипер, но изсушен и обработен по различна технология от стандартния червен пипер (бил той лют или сладък).

На кои ястия се слага пушения червен пипер

Ястията, в които се слага пушеният червен пипер добиват един опушен аромат, аз го определям като аромат на „барбекю“ или аромат на дървени въглища. Подправката е изключително подходяща за приготвяне на боб – създава илюзията, че е бобът е готвен на дървени въглища. Червеният пипер също е подходящ за маринати на тежки меса, но внимавайте в количеството, защото червеният пипер по принцип загаря много бързо.

Аз го използвах също за арабски питки, които намазах с мазнина и ги поръсих с пушения пипер. Запекох ги леко и се получи добро предястие, идеално също за пред телевизора (за футболен мач например).

Кога и по колко пушен пипер се слага на ястие

Когато използвате пушения пипер за яхния или друго готвено ястие по-добре е да сложите подправката почти в началото, а не както се слага класическият червен пипер в края. Така пушеният аромат ще се отвори още по-добре. Ако използвате за пръв път тази подправка, моят съвет е да я използвате в минимални количества, защото ароматът й наистина е доста силен. Експериментирайте!

Къде се продава пушен пипер

Единственото място, на което съм виждала да се продава пушен червен пипер е магазин Бахар, но съм сигурна, че и в други специализирани магазини за подправки може да се намери.Pin It