pushen_piper

Как се прави пушен пипер

Пушеният червен пипер е всъщност червен пипер, но изсушен и обработен по различна технология от стандартния червен пипер (бил той лют или сладък).

На кои ястия се слага пушения червен пипер

Ястията, в които се слага пушеният червен пипер добиват един опушен аромат, аз го определям като аромат на „барбекю“ или аромат на дървени въглища. Подправката е изключително подходяща за приготвяне на боб – създава илюзията, че е бобът е готвен на дървени въглища. Червеният пипер също е подходящ за маринати на тежки меса, но внимавайте в количеството, защото червеният пипер по принцип загаря много бързо.

Аз го използвах също за арабски питки, които намазах с мазнина и ги поръсих с пушения пипер. Запекох ги леко и се получи добро предястие, идеално също за пред телевизора (за футболен мач например).

Кога и по колко пушен пипер се слага на ястие

Когато използвате пушения пипер за яхния или друго готвено ястие по-добре е да сложите подправката почти в началото, а не както се слага класическият червен пипер в края. Така пушеният аромат ще се отвори още по-добре. Ако използвате за пръв път тази подправка, моят съвет е да я използвате в минимални количества, защото ароматът й наистина е доста силен. Експериментирайте!

Къде се продава пушен пипер

Единственото място, на което съм виждала да се продава пушен червен пипер е магазин Бахар, но съм сигурна, че и в други специализирани магазини за подправки може да се намери.

Pin It
8 отговори
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Радвам се, че намираш полезни неща в блога мерудия.бг, Нели! Поздрави!

      Отговор
  1. владимир панов
    владимир панов says:

    Предлагаме на почитателите на добрата и качествена храна един уникален продукт.
    Това е световно известният ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР – „ Pimenton de La Vera“ произвеждан единствено в долината Ла Вера, провинция Естремадура.Тази долина притежава специфичен микроклимат , характерен с меките си зими и дълги сухи лета.Тя се намира в планината Сиера де Гредос от която извират многобройни потоци с чиста вода които предразполагат отглеждането на богата и висококачествена реколта.Естремадура е региона с най- големи запаси от сладка вода в Испания и с най- много защитени територии 53 на брой.Благодарение на чистата си природа и съхранените си от промишлени замърсявания и въздух и почва.Хранителните продукти произвеждани в провинцията са получили 10 сертификата
    “Protected Denomination of Origin”. Един от тях е „ Pimenton de La Vera“ който благодарение на ръчната си изработка от екологично чисти суровини и специфичната си концепция на производствения процес получава тази престижна категория с декрет OPA/4178/2005, от 22 December.Предлаганият от нас пипер притежава и европейският знак за безглутенов продукт.
    Накратко ще ви запозная с историята и спецификата на производство на този интересен продукт.
    Естремадура е първото място в Европа където е започнало отглеждането на пипер.Пионери в това начинание са монасите от ордена св.Йероним в манастира „ Божия Справедливост“.Благодарение на тях днес в Европа се отглежда тази ценна култура.Монасите за да съхранят пипера за по- дълъг период го сушали с помощта на пушек. За целта те строили специални сушилни на два етажа.На горният етаж върху дървени скари се изсипвали чушките.Под скарите с чушките на първия етаж се палел слаб огън от влажни дъбови цепеници за да се образува повече пушек и да не изгори пипера.Този процес продължавал минимум 10 дена, а за по високо качество и до три седмици.През цялото време на сушенето чушките се преобръщат до седем пъти за да могат равномерно да се изсушат и поемат аромата на дъбовите дърва.Една от причините да се използва сушенето с пушек се дължи на специфичния микроклимат в долината. Тъй като влажността на въздуха е висока и затруднява традиционното сушене на слънце.При опушването се избягва риска от развитието на мухъл съпътстващ сушенето на слънце или чрез вентилация с топъл въздух.Освен това при използването на стандартния метод преките слънчеви лъчи разрушават каротина влошават качеството на сушения пипер и намаляват интензивността на оцветяването. Този метод на производство се е запазил почти непроменен и в наши дни.Именно спазването на старите производствени практики допринасят за високото качество и уникаления вкус на „ Pimenton de La Vera“.
    Пушеният червен пипер е много разпространен в Испания.Той намира приложение както в кулинарията така и в колбасарската индуктрия.Без него производството на прочутия салам „Чоризо“ е невъзможно.Истинското „ Чоризо“ се прави само с помощта на пушен пипер от Де Ла Вера.Пушеният пипер се използва ширико в приготовлението на гарнитури,супи ,сосове готови ястия и просто като подправка.Неговият специфичен аромат и вкус оставя впечатлението при консумация , че яденето е приготвено на открито с дървени въглища .
    Точно това негово непродажаемо качество го прави истински хит сред гурме – специалистите в цяла Европа и Северна Америка.Търсенето му сред почитателите на пикантната кухня в ъв Великобритания през последните години предизвиква невероятен бум в продажбите на пушен червен пипер.Даже и в консервативната Скандинавска кухня добива все по нарастваща популярност.
    Водена от идеята за по- добро качество и по- висока култура на хранене. Нашата фирма реши да предложи на българския потребител този забележителен продукт.Надяваме се, познавайки любовта на българина към пикантната кухня , да доставим истинско и непродажаемо удоволствие на българските любители на добрата и апетитна храна.
    За повече информация и покупки може да ни посетите на следния адрес:
    Магазин „ЕКОБИЛК“, павилион № 7, пазар „ Красна поляна“ до паркинга срещу входа на 28 СОУ
    или ни пишете на [email protected]

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Благодаря за информацията! Пушеният червен пипер е една от любимите ми подправки и я използвам във все повече рецепти! Поздрави! Виолета

      Отговор
  2. борислав борисов
    борислав борисов says:

    уникална подправка,няма откъде да се купи тук.аз си я докарах от испания

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на sheytanova Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *