Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък приготвих доста рецепти с боб – само, че зрял – джолан със зеле и боб, боб яхния, фритата с боб и пиле. Зеленият боб има и своето очарование – особено, когато става въпрос за варенето му, което отнема значително по-малко време от зрелия. Много е относително да се каже за колко време увира зеления боб, защото зависи от вида му. Попадала съм на сортове, които за 20-25 минути са готови, има и други, които на 50-тата минута не са „чули“. За това най-сигурният начин е да го опитвате докато се вари. Традиционно подправиките, които вървят на зеления боб са чесън и копър.

В тази рецепта съм използвала жълт боб:

Яхния от зелен боб Recipe

yahnia_zelen_bob

От sheytanova

Публикувано на : 07/24/2012

    Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Бобът се измива и краищата му се отрязват. Ако шушулките са прекалено дълги се нарязват на 2 или 3, за да бъдат удобни за хапване.
    2. Туганът се загрява и в него се добавя олиото и после чесъна и лука. Разбъркват се.
    3. Добавя се нарязания на ситно морков.
    4. След като зеленчуците леко поомекнат се добавя и зеленият боб. Залива се с 3 ч.ч. зеленчуков бульон.
    5. Вари се до готовност – времето зависи от вида боб – за това опитвайте го. При необходимост се добавя допълнително бульон.
    6. 15 минути преди ястието да се отнеме от котлона се добавят настърганите домати, черния пипер и солта.
    7. По желание яхнията може да се сгъсти с 1-2 с.л. брашно, размити във вода.
    8. След като е готово, ястието се поръсва с прясно настърган копър.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress