rakia_bar_raketa_outdoor

Както съм казвала и преди, харесвам заведения с концепция, а не просто места за хранене. Точно такова заведение – с много интересна ретро-соц концепция отвори врати в София през декември – Ракия бар Ракета.

На менюто на ракиения бар е записано, че заведението пази традиции от близкото минало и ги показва в нова светлина. Това накратко обобщава цялата концепция на ракия бара. Съдейки по интериора можем да предположим за колекционерската страст на собствениците на соц ресторанта по соц миналото. Това е ресторантът, в който Людмила Живкова прави първата си сватба.

По рафтовете можем да видим стари вефове, шевни машини, чушкопек, машина за мелене на месо… Особено любопитство предизвиква и консервата „шкембе чорба„.

rakia_bar_raketa  Rakia_bar_raketa_dekor

Автоматично решаваме да си поръчаме шкембе чорба. В менюто на Ракия бар Ракета освен класически соц ястия има и по-модерни предложения. За предястие аз си избрах запечено кипърско козе сирене халуми. Може и да знаете, че отскоро преоткрих козето сирене и сега съм заклета фенка! Грамажът му според менюто трябва да е 120 грама, но ми донесоха значително по-голяма порция.

shkembe_chorba   zapecheno_kiparsko_koze_sirene_halumi

И шкембето, и козе сиренето са изключително добре приготвени. Сиренето обаче идва една идея по-солено за моя вкус и си поръчахме хляб – домашен хляб, който се пече в соц заведението.

domashen_hliab_

Докато чакаме с Деан да дойде основното разглеждаме с любопитство интериора на ресторанта със соц стилистика. За жалост чак като се прибрах в къщи видях, че снимката, която показва голяма част от заведението не е станала добре, но за да добиете по-голяма представа ще я сложа. Дори и да не се беше размазала снимката, със сигурност това няма да е последното ни посещение на ракия бара.

Rakia_bar_

Може и да не се вижда добре, но близо до бара има работещ хладилник Москва, в който в заведението съхраняват част от охладените напитки. По етежарките има десетки детски книжки от близкото минало. Тази я имах и аз като малка! Интересно заглавие за детска книга!

rakia_bar_raketa_klan_nedoklan

Ето, че пристигна и основното. Аз заложих на соц кулинарната класика котлет по киевски – иначе казано пилешки гърди, завити на руло с масло и подправки и след това панирани. Поднесени с картофено пюре.

Kotlet_po_kievski

Пилешкото ухае божествено, на истинско масло „както едно време“ (както казваше баба ми), макар презентацията на ястието да е изключително модерна. Адмирации!

Деан за основно си поръча кюфтета с гарнитура.

kjufteta_s_garnitura_

Не знам за кюфтетата и салатата, но картофите бяха прекрасни, Хрупкави, ароматни, поръсени с шарена сол. Никога не бях се сещала така да ги поднасям! Идея!

Сигурно чакате да кажа нещо за ракията, все пак съм в ракиен бар. В заведението се предлагат 4 вида ракия, но дочух, че асортиментът им ще се разширява. Аз лично не успях да опитам от ракията, поради простата причина, че не беше ракиено време (поне не според моите разбирания). 🙂

Препоръчвам горещо ресторанта. Заслужава си да се види. На излизане от заведение, ако погледнете към тавана ще видите осветлението, което е под формата на петолъчки. До лампите ще видите една книжка от миналото със заглавие „Сме ли смели“.

Да, смели сте! Смела концепция за заведение, смело решение! Поздравления!

А и щях да забравя нещо важно! И цените са като от соц миналото!

Ето повече информация за Ракия бар Ракета:

ул. Янко Сакъзов 17 (до парка Заимов).

Погледнете на картата преди да отидете до ракиения бар.

http://www.facebook.com/RaketaRakiaBar?fref=ts

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
8 отговори
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Ками, цените са изключително приемливи! Като в соц миналото 🙂 Виолета

   Отговор
 1. Aнгел
  Aнгел says:

  Въпреки добрата идея, изглежда доста стерилно. Вероятно българите не биха се радвали на стари вехторийки, след като домовете им още са пълни с тях. Все пак – евала.

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Ангел, идеята наистина е добра. Съдейки по клиентите онзи ден в ракия бар-а мога да си направя извода, че голяма част от посетителите няма да са с домове пълни със стари вехтории. Но да изчакаме и да видим! Аз лично им пожелавам ракия бар Ракета огромен успех! Виолета

   Отговор
 2. Malina
  Malina says:

  Скъпичко е. Ние бяхме 4 човека и хем поръчвахме по-евтини неща, 107 лева излезе сметката. На друго място подобно меню би ни излязло не повече от 60.

  Отговор
 3. Krassimira
  Krassimira says:

  Заведението и интересно и приятно. Кухнята е добра, вкусно е (с изключение на десертите). Сравнително редовен посетител съм там. Не мога да не споделя разочароването си от обслужването обаче. До момента съм премълчавала разни типични изцепки… но няма как да си спестя последните впечатления (които е вероятно да са и последни). По време на служебна вечеря, поръчвам вино от менюто – среден клас, Санта Сара, единственото от този бранд в менюто, с посочена цена 26лв. Сервитьорката ни донесе да изберем между мерло и каберне, без коментар от нейна страна относно цената. Избрахме кабернето, когато поискахме втора бутилка (все пак бяхме 5 души) се оказа, че бутилката била само една!!! примирихме се, взехме мерлото… Когато дойде време за сметката обаче!!! цената на първата бутилка беше 48лв, на втората 58лв – цена каквато в менюто изобщо нямаше, нито за този нито за друг вид вино. Да вероятно сме пили специална серия от виното, това обаче следва да бъде изрично подчертано, както и цената, особено когато тя в пъти надвишава обявената в менюта. Да, платих, поради неудобството да правя проблем от това пред бизнес гостите си. Лично за мен обаче, това беше последното посещение в заведението. И ще се постарая да споделя впечатленията си възможно на най-много потребители.

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Благодаря, че споделихте впечатленията си за Ракия бар Ракета, Краси!

   Отговор
 4. Dennis
  Dennis says:

  Малко е наивно да очакваме от заведение, което подчертава соц. елементи, да има кой знае какво обслужване. 🙂 Сигурно е част от атракцията.

  Иначе ще пробвам ракия със шкембе някой път. Че много хвалби чувам за това място.

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *