Миналата седмица бях в Мароко. Заслепена останах от техните пазари.

marokanski_pazar

Наред с изкусителните си плодове и зеленчуци, на пазарите в Мароко могат ада се намерят и десетки видове подправки. Една от най-типичната мароканската подправка е рас ел ханут.

Рас ел ханут е традиционна мароканска смес от подправки като броят им може да варира от 15 до 35. Тази, която ми я продадоха в Мароко е от 35 подправки. Или поне така твърдеше търговецът на подправки.

Съчетанието на думите рас ел нахут означава буквално „собственик на магазин“, което ни подсеща, че всеки търговец или готвач може сам да подбира броя и вида на подправките за невероятния микс, според своето желание. Той се приготвя от кората на индийското орехче, наречена мацис, индийско орехче, бахар, черен пипер, галангала, розови пъпки или листа от роза, кардамон, канела касия, джинджифил, нигела, лавандула, копър, карамфил, куркума, шафран, кимион, червен пипер, дълъг пипер, испанска муха. Невероятният аромат и вкус се получава от умелото съчетание на сладки /канела, карамфил/, горчиви /пипер кюбеб/ и люти /дълъг пипер и пипер мелегета/ подправки. Рас ел ханут е типична смес от подправки за кухнята на Северна Африка. Използва се за овкусяване на марокански кус кус, ориз, варива, пилешко, агнешко. Миксът от подправки се използва при приготвяне на ястия в тажин, /глинен гювеч/, традиционен за мароканската кухня.

На снимката по-долу можете да видите какво представляват мароканските тажини.

tajin

Вижте още:

Марокански микс

Хариса

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка на корицата: www.mistressofspice.com.auPin It