Признавам си, че от много години не съм опитвала маргарин. Или поне не купувах у дома ( в заведенията със сигурност вольо-невольо съм консумирала сигурно).  Бях особено предубедена, едва ли не го смятах за отрова. Преди няколко дни обаче присъствах на демонстрация как се прави истински маргарин, от естествени съставки и отношението ми към маргарина смея да кажа, че определено се промени. Ето и няколко важни уточнения, които следва да се направим преди да решите отново да „проядете“ маргарин:

  • В наши дни маргаринът се произвежда по много по-различна технология от преди 30 години.
  • Много от хората не консумират достатъчно количество мазнини и по този начин не могат да усвояват други редица полезни елементи, които се свързват към мазнините и така се приемат от организма
  • „Маргарините“ на пазара у нас вече не се произвеждат чрез частични хидрогенизиране на растителни масла и не съдържат транс наситени мазнини както по-рано.

За да се убедите в това ви давам една лесна рецепта за домашен маргарин, която можете да пробвате у дома. Необходими продукти:

  •  20 грама растителна мазнина (палмово или кокосово масло)
  •  3 лъжици растително олио
  •  2 чаени лъжици яйчен жълтък
  •  2 чаени лъжици мляко / или вода
  •  сол, сок от лимон и зелени подправки

produkti-za-margarin

Начин на приготвяне

Палмовото масло се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Когато се разтопи, прибавете към него 3 лъжици от слънчогледовото олио (олиото може да бъде също от ленено семе, рапица или зехтин) и разбъркайте сместа в купа, която по-рано сте поставили в друг съд, пълен с вода и лед. Сместа трябва да се разбърква, докато се получи хомогенността на квасена сметана и тогава се добавя яйчения жълтък. Продължава да се разбърква и постепенно се добавя млякото и лимоновия сок.

приготвяне-на-маргарин

След като маргаринът е готов, се добавя щипка сол и последната съставка – в зависимост от таланта на готвача. Това може да бъде магданоз, зелен лук или някаква подправка… финалният щрих според различните предпочитания. Това е най-лесният начин да си приготвите домашен маргарин у дома. Отнема само 5 минути. Ако все пак не ви се занимава, можете да си купите маргарини Becel, които на практика се приготвят по аналогичен начин. Маргарините Becel не са вредни, а точно обратното – помагат ви да набавите необходимите ви мазнини, с които тялото функционира добре; намаляват холестерола и се грижат за вашето сърце. Те са богат източник на Омега 3 и Омега 6. маргарин-becel

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Олио от гроздови семки

Рапично олио