Ето една рецепта за сладко от зелени орехчета, по която майка ми приготвя сладкото.

Необходими продукти за сладкото от орехчета

100 орехчета

1кг захар

2 чаени лъжички лимонтозу – една при беленето и една при варенето

0,5 л вода

Начин на приготвяне на сладкото от орехчета

Избират се сто на брой еднакви орехчета преди да започнат да се образуват ядките.

Зелената кора се обелва желателно с ръкавици, защото много цапат ръцете и се измиват трудно. Слагат се веднага в съд с вода, в която има една чаена лъжичка лимонтозу, за да не потъмняват. Орехчетата се възваряват на котлона и веднага водата се изхвърля. За по-удобно се използва гевгир.

Orehcheta_za_sladko

Веднага се поставят под течаща вода.

Това се повтаря 4-5 пъти. Така се премахва горчивината на орехчетата. Последната вода трябва да не е кафява. Добре е да се прецени какви съдове да се използват и къде да се изхвърля водата защото орехчетата много боядисват. Възварява се захарта с половин литър вода за около 5 минути. Слагат се орехчетата и се варят.

Piana_zeleni_orehcheta

Образувалата се пяна по време на варенето се отпенва.

varene_na_sladko_ot_orecheta

Орехчетата се варят докато от сиропа се образува капка без да се оттича върху суха порцеланова чиния.

sladko_ot_orehcheta_kapka

Другият показател, че сладкото е готово е образуването на „сапунени“ мехурчета в целия съд. Две -три минути преди отнемане от огъня се поръсва една чаена лъжичка лимонтозу и се разбърква. Ако след отнемането от огъня има пяна, съда се разклаща леко. Така пяната се събира в средата и лесно се обира. Не е желателно да има пяна, защото сладкото се озахарява. Сладкото престоява не по-вече от 2-3 минути и се разлива в затоплени бурканчета. Запечатват се и обръщат с капачката надолу.

sladko_ot_orehcheta_recepta

Ако сладкото е сполучливо не е необходимо заваряване.

burkancheta_sladko_ot_orehcheta

Вижте още:

Сироп от черници

Пана кота със смокини

Панирани банани със сок от боровиннки

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg