Ресторант Рубаят е едно от заведенията в София, които с ръка на сърцето бих препоръчала. Бях чувала много суперлативи за ресторанта, но предната вечер с приятели си изкарахме наистина чудесно.

На първо място ресторант „Рубаят“ е на особено привлекателно място – в идеалния център на София – в сградата на НДК. Няма как да се объркате. Винаги има наоколо къде да паркирате – вярно зона е, а паркингите наоколо са платени, но решение има. В интерес на истината аз не бих повторила грешката да отида в Рубаят с кола втори път. Вината са страхотни, а цените им са меко казано атрактивни. Ако никога не сте пили приятно вино за 10 лева бутилката в заведение в София – Рубаят е вашето място. На пръв поглед звучи странно, но е истина – повярвайте!

Кухнята е чудесна, меко казано съм впечатлена. Менюто ми идва една идея дълго, аз бих намалила разнообразието, но пък истината е, че има по нещо за всеки вкус – както по-класически предложения от българската кухня, така и „по-засукани“ ястия с отпратки към Средиземноморието, Италия, Франция.

Опитахме маслинова паста и тарин от гъши дроб за предястие, които бяха поднесени с пълнозърнести хлебчета.  А след това заложих на салата „Рубаят“.  И от трите съм много доволна. Маслиновата паста си личеше, че е правена на място. Навярно единствената ми забележка беше, че можеше да има малко повече зехтин в нея (или поне аз така я обичам). Но пък червения босилек и украсата от чипс от червено цвекло и дивия лук компенсираха липсата на зехтина. 🙂

Maslinova_pasta

Таринът от гъши дроб беше превъзходно съчетан със сладкото от смокини и свежи ягоди, поднесен с прясна мента.

terin_ot_gashi_drob

Салатата „Рубаят“ беше особено свежа, а морските дарове успешно се комбинираха с нарязаните зелени маслини и каперсите.

salata_rubaiyat

За основно опитахме няколко различни меса. Аз лично заложих на обезкостено френско петленце, което беше поднесено по особено атрактивен начин и се оказа изключително крехко и сочно. Картофеното пюре и ароматът на билки го допълваха добре.

obezkosteno_frensko_petle

Деан като един истински ценител на свинското заложи на свинският джолан – той хареса месото, а аз украсата от сушения патладжан 🙂

svinski_djolan

Свинското бонфиле с ароматът на трюфел също е добро попадение, навярно само беше мъничко сухо.

svinsko_bonfile

Не на последно място каретата бяха особено крехки, навярно заради специалната марината или заради печенето на плоча.

svinski-kareta

Но да се върнем на вината – разнообразна винена листа на изумително ниски цени на фона на останалите заведения в София. Опитахме две купажни вина първото купаж от каберне совиньон, мерло и сира на Ludus, 2011 беше добро. Но второто отново бленд – мерло, каберне совиньон и краменер – Trilogy, 2011 ме впечатли още повече. Значително по-ароматно, богато и плътно. Препоръчвам!

vino_ludus_rubaiyat  vino_triology_rybaiyat

Същото важи и за ракията. Например отлежала ракия „Тера Антика“ – 7 годишна – 1 лев за 50 грама 🙂 13 годишна ракия „Хан Крум“ – 2 лв за 50 гр.

Десертът беше „черешката на тортата“. Макар традиционно да налитам на шоколадовите изкушения, този път шоколадовото суфле не ме привлече и заложих на ананасово брюле, което карамелизираха с горелка пред мен, Обожавам звука „пук“, който издава карамелената коричка на брюлето, когато се чукне с лъжичката 🙂 Вече обичам и парченца ананас в брюлето! До предната вечер не знаех, че е така 🙂

ananasov_cheesecake

Аз като цяло не съм любител на лимоновите десерти и на лимоните като цяло, но презентацията на другия десерт – лимоновия кейк с бял шоколад ме изненада приятно.

limonov_cheesecake

Обикновено няма заведение, в което всичко да е 100% перфектно, както и тук. Издразних се, че не можахме да платим с карта накрая и това, че в дамската тоалетна беше свършила тоалетната хартия, но като цяло експириънсът беше много добър. Това са единствените ми забележки.

Бих препоръчала горещо ресторант „Рубаят“. Атмосферата е приятна в ресторанта – допада ми стила, който е изчистен, ненатрапчив, а вярвам, че ще е още по-приятно, ако на лайв сцената действително има изпълнител. Ще се пробва!

Не на последно място обслужването в ресторанта беше на високо ниво. Похвално!

Към ресторанта има и магазин за вино и алкохол, както и някои избрани книги от издателство Сиела. Това е първото ми впечатление от Рубаят в София. Със сигурност скоро ще отида пак!

Всъщност ресторант Рубаят в София е част от верига ресторанти, но е единствен в София. Има ресторанти Рубаят в Бургас, Пловдив и Варна.

Ето контакти на ресторанта:

Ресторант Рубаят – София

адрес: НДК, вход А5 (до пилоните)

сайт: http://rubaiyat.bg

За резервации: +359886-722-224

Вижте още заведения в София:

Ракия бар Ракета

Турски ресторант „Аферим“

Ла скара