dining_in_the_dark

В света има няколко ресторанта, в които гостите вечерят „на тъмно” – в буквалния смисъл. В заведенията няма никаква светлина. След като влязат в ресторанта, гостите преминават през тунел ,в който светлината постепенно намалява, докато не влязат в помещение, където е тотален мрак. Заемат местата около масата с помощта на хора от персонала, които са незрящи. Гостите на ресторанта не виждат кой им сервира заради тъмнината, нито виждат кой стои до тях – дали е знаменитост, или бедняк; дали е красив или човек с недъзи, дали е висок или слаб, дали е синеок или с черни очи. Сервитьорите са незрящи хора, обучени добре.

Най-близкият до нас подобен ресторант на тъмно Nocti Vagus в Берлин. Там предлагат различно меню всеки ден – с месо, риба, вегетарианско. Но ако сте експериментатори и се доверите на персонала, те могат да ви изненадат с нещо специално. Първият ресторант без светлина в света се намира в Цюрих и е създаден през 1999 година.

Страхотна идея, според мен. С удоволствие бих отишла на такава вечеря, ако ми се отдаде възможност. Това е пренасяне в един различен свят и единственият начин да разберем как се чувстват незрящите хора. Също и прекрасна възможност за тях да си намерят хубава работа и да се чувстават пълноценни.

Ролите се разменят – хората със зрителни проблеми помагат на виждащите – една рокада, чрез която всеки може да научи много за себе си.

Няма нужда от грим и суета! Просто трябва да влезеш в ресторанта, да се отпуснеш и да се насладиш на хубава храна и приятен джаз на живо!

Ето и още няколко ресторанта на тъмно по света – ако сте наблизо – отбийте се и споделете какво е усещането, моля:

Ресторант на тъмно Dans le noir? в Лондон

Верига ресторанти – вечеря на тъмно – Opaque – имат ресторанти в Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско, Далас

Ресторант без светлина с тайландска храна в Банкок – Dine in the Dark

Четете за още интересни хрумки на ресторантьори тук.

Снимка: http://entertainmentdesigner.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *