Риганът е растение с кафеникави овални листенца и светло до тъмнорозови цветчета. Има и бял риган. Родината на ригана е Северна Европа, но го има и у нас. Познат е още на древните гърци, които украсявали главите на младоженците с венци от риган. Има топъл, успокоителен аромат и името му означава „планинска радост“.

Полезни вещества в ригана

Риганът има много полезни съставки, етерично масло, каротин, витамин С, витамин А, минерали. Има антисептично, антиоксидантно, спазмолитично и успокояващо действие. Използва се като чай против кашлица.

За какво се използва риган?

Риганът се използва пресен и сушен. Пресният трябва да е със свежи листа и твърдо стебло и се съхранява в хартия в хладилника, а сушеният – в стъклени бъркани. Аз лично предпочитам пресния заради богатия му аромат, но се намира много по-трудно от сушения.

Риганът е чудесна подправка и когато се използва прясна се слага в края на готвенето, за да се запази аромата. Той е една от десетте подправки, които трябва да има във всяка кухня, съветва Михаела Лазарова-собственик на магазин за подправки Бахарат. Риганът добре се съчетава и с други подправки – мащерка, чубрица, черен пипер, сминдух, магданоз, кимион.

Често с риган се поднасят гръцките салати, които са подобни на нашата шопка салата. Нарежете зеленчуците, сложете маслини, плочка сирене и поръсете с подправката риган и зехтин. Имате чудесна салата!

Ригънът е и една от съставките на кърито. В съчетание с чесън, черен пипер и лук овкусява овнешко месо. Риганът е типичен представител на средиземноморската кухня и добър партньор на рибата. Пилешкото месо също добре се съчетава с риган. Вижте рецептата за пиперена манджа с пиле. Незаменим е ароматът на печеното с риган свинско и агнешко месо. Богатият аромат на мексиканска яхния с телешка кайма се дължи отчасти и на ригана. Той е неразделна част от маринати, сосове за паста, пици  – все типични ястия за италианската кухня.

Ако сложим стръгче риган в бутилка с оцет или зехтин ще се получи много изтънчен аромат. Важно е обаче да покриете със зехтин (или друга течност) напълно зехтина, за да не се развали.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://gradvelin.comPin It