Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. Някои биха казали, че това си е рецепта за ризото и биха имали право…

Различното на тази рецепта за ризи е бизи е, че тя се приготвя точно на днешния ден – 25 април във Венеция като се почита патрона на гарда – Сан Марко. Легендата разказва, че венецианци не са били свободни да приготвят ризи и бизи, когато пожелаят, а само в празничните дни, посочени от Доджа.

Ходила съм редица пъти във Венеция, но за съжаление само в идно малко закътано ресторантче съм виждала да се предлага ризи е бизи.

Venezia

За сметка на това местните често приготвят ризи е бизи.

Ризи е бизи – рецепта за венецианско ризото с грах и панчета Recipe

risi_e_bisi

От sheytanova

Публикувано на : 04/25/2012

  • Брой / порции: 3 Servings
  • Подготовка: 20 минути
  • Приготвяне : 20 минути
  • Готово след: 40 минути

Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Лукът се нарязва на максимално ситно и се запържва в зехтина. Добавя се ориза за 1-2 минути, като се бърка периодично.
  2. След като оризът добие „стъклен“ вид, се залива със зеленчуковият бульон. Добавя се малко сол.
  3. След като се посвари се добавят граха и нарязаната на кубчета панчета и се разбърква.
  4. Разбърква се добре и ако е необходимо се добавя още малко бульон.
  5. Малко преди да се отнеме от огъня се добавят ситно нарязан магданоз и пармезан, след което се разбърква.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress