Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз най-често италианците използват за рецептите за ризото. Независимо с какво ще бъде ризотото – зеленчуци, морски дарове, пилешко и т.нат. Всъщност оризът в ризотото има доста неутрален вкус и това помага на добавките към ориза да „изпълкат“. В случая с днешното ризото на преден план ще излезе вкусът и ароматът на черноморските миди.

За целта използвам черноморски миди, които предварително съм измила с четка (мъртвите съм ги изхвърлила) и съм запарила леко в тенджера. След това премахнах черупките и оставих само ядките им.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанакPin It

Ризото с миди

rizoto_s_midi

От sheytanova

Публикувано на : 10/06/2013

    Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Зехтинът се загрява и в него се задушават пресния лук и чесънът.
    2. Прибавя се оризът и се разбърква се за 1 минута. Добавят се черният пипер, виното, солта и сушените зеленчуци. Оставя се на котлона, докато течността се абсорбира.
    3. Сипват се 2 черпака от бульона и се разбърква, докато оризът поеме течността.
    4. След това се добавят по 2 черпака докато бульонът свърши. Преди да се сложи последната част от бульона се прибавят мидите и граха. Разбърква се и ризотото се отстранява от котлона.
    5. Ризотото с миди се сервира горещо.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress