Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз най-често италианците използват за рецептите за ризото. Независимо с какво ще бъде ризотото – зеленчуци, морски дарове, пилешко и т.нат. Всъщност оризът в ризотото има доста неутрален вкус и това помага на добавките към ориза да „изпълкат“. В случая с днешното ризото на преден план ще излезе вкусът и ароматът на черноморските миди.
За целта използвам черноморски миди, които предварително съм измила с четка (мъртвите съм ги изхвърлила) и съм запарила леко в тенджера. След това премахнах черупките и оставих само ядките им.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове
Пълнени калмари с ориз и спанак
Pin ItРизото с миди

От 10/06/2013
Публикувано на :Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз …
Необходими продукти
- 1 1/2 ч.ч. ориз арборио
- 100 грама миди изчистени; без черупки
- 150 грама грах
- 50 мл вино бяло
- 1-2 стръка пресен лук
- 1 с.л. сушени зеленчуци микс
- 1,25 литра бульон зеленчуков
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Приготвяне
- Зехтинът се загрява и в него се задушават пресния лук и чесънът.
- Прибавя се оризът и се разбърква се за 1 минута. Добавят се черният пипер, виното, солта и сушените зеленчуци. Оставя се на котлона, докато течността се абсорбира.
- Сипват се 2 черпака от бульона и се разбърква, докато оризът поеме течността.
- След това се добавят по 2 черпака докато бульонът свърши. Преди да се сложи последната част от бульона се прибавят мидите и граха. Разбърква се и ризотото се отстранява от котлона.
- Ризотото с миди се сервира горещо.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!