Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.
Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.
Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.
Малки хитринки:
Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Ето как се прави роган джош:
Роган джош с агнешко месо

От 04/16/2020
Публикувано на :Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. …
Необходими продукти
- 1 кг агнешко месо обезкостено, нарязано на малки хапки
- 2 с.л. гхи или краве масло
- 2 с.л. олио
- 6-7 скилидки чесън
- 2 глави лук стар
- 2 см джинджифил настърган ситно
- 10 зърна кардамон
- 1 дафинов лист
- 4 броя карамфил
- 1 ч.л. кайенски пипер млян
- 1 с.л. червен пипер сладък
- 1 ч.л. куркума на прах
- 1 ч.л. гарам масала
- 5 с.л. заквасена сметана
- 1/2 ч.л. черен пипер млян
- 3-4 стръка кориандър пресен
- сол на вкус
Приготвяне
- Сложете нарязания стар лук, скилидките чесън и обеления джинджифил в блендер с 3-4 с.л. вода и пасирайте до получаване на гладка паста.
- Сложете олиото и гхито в тенджера, загрейте ги добре и запържете хапките месо на няколко пъти. Целта е да се получи пържете, а не варене на месото, затова е важно да се направи не наведнъж.
Извадете всички парчета агнешко месо в чинийка.
- Сложете кардамона, дафиновия лист, карамфила в същата мазнина, за да пуснат ароматите си. Разбърквайте, за да не загорят.
- Прибавете пасираната в блендера паста от лука, джинджифила, чесъна и разбърквайте около 2-3 минути. Когато се сгъсти и смени цвета си леко, прибавете останалите подправки - кайенския пипер, червения пипер, куркумата, черния пипер и сол. Бъркайте около 30 секунди.
- Върнете в тенджерата парчетата агнешко и сосчето, което месото е пуснало, докато е било в чинията. Добавете 250 мл пасирани домати от консерва и оставете ястието да заври. След това намалете котлона и го оставете да къкри около час или до готовност на месото. При необходимост прибавете малко вода, но имайте предвид, че сосът трябва да е гъст.
- На всеки 10 минути разбърквайте ястието. При последното разбърквате добавете гарам масалата. Прибавете заквасената сметана, разбърквайте, оставете още 5 минути ястието на котлона и сервирайте с пресен, кориандър, ако имате у дома.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!