роле-от-свински-врат-ала-стефани

Свинският врат е много приятно за приготвяне месо, защото се приготвя лесно и както казва моят брат – няма какво да му сбъркаш – мяташ си пържолките и си готов. Аз реших обаче да усложня леко нещата и да заимствам идея от класиката руло Стефани и да напълня свинския врат с традиционните за рулото Стефани продукти – варени яйца, кисели краставички и моркови. Някои слагат вътре грах и какво ли още не – вие можете да експериментирате с плънката. Има много вариации на тема руло Стефани – аз преди време бях правила мини руло Стефани.

Аз предварително сварих 5 яйца (в последствие използвах обаче само 4), защото парчето месо се оказа по-късо; нарязах краставичките и морковите на ленти.

продукти-за-руло-стефани

Необходими продукти за роле от свински врат ала Стефани

1 парче обезкостен свински врат около 2 кг

4-5 броя яйца (според големината на парчето месо)

4-5 кисели краставички

2-3 моркова

черен пипер на вкус

сол на вкус

2 с.л. олио

1/2 к.ч. бяло вино

За маринатата: 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. пушен червен пипер, шипка куркума, малко сол на вкус.

Начин на приготвяне на ролето от свински врат ала Стефани

Много е важно и да изтъните добре парчето обезкостен свински врат, за да се получи ролето. В добрите месарници като Вашата месарница могат да го направят вместо вас.

изтъняване-на-свински-врат

След като изтъните парчето поръсете със сол на вкус и прясно смлян черен пипер и разнесете добре половината марината. Тя се получава като смесите 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. пушен червен пипер, шипка куркума, малко сол на вкус. Разнесете равномерно половината количество с четка или с пръсти. След това наредете плънката както е показано на снимката.

Завийте ролето от свински врат.

редене-руло-свински-врат

И завържете с бял памучен конец.

руло-стефани-с-врат

Поставете в намазнен съд за печене и намажете с останалата част от маринатата.

руло-стефани-марината

Сложете 1/2 к.ч. бяло вино на дъното на съда. Покрийте с капак или с фолио и печете около час и половина в предварително загряна фурна на 180 градуса. След това махнете фолиото/капака и допечете още 10-15 минути.  Ако ролето е по-дебело или по-тънко може да се наложи съответно да увеличите или намалите времето за топлинна обработка.

След като ролето от свински врат е изпечено го извадете от фурната и го оставете да си „почине“ около 15 минути. И едва след това разрежете на филийки. Така ще запазите вкусните сокчета на месото, които ще „излязат“, ако го нарежете вряло, току що излязло от фурната.

роле-от-свински-врат-ала-стефани

Поднесете с много настроение!

свински-врат-ала-стефани

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg