Съчуанският пипер няма нищо общо с познатия ни черен пипер. Като подправка се използват плодовете на храст подобен на дърво. Те имат червено-кафяв цвят. Лютата китайска подправка съчуански пипер има характерен вцепеняващ ефект върху езика, различен от лютевината на познатия ни пипер и чили.
Съчуанският пипер е важна подправка в кухнята на провинция Съчуан в Китай и съставна част на китайската смес „пет подправки“ наред със звезден анасон, кимион, семена от резене и карамфил. Съчуанската кухня се слави като една от най-лютивите в Китай.
Съчунаският пипер и другите подправки
Съчуанският пипер се съчетава с пресен джинджифил, звезден анасон, целина, чесън. Той може да се прибави в мелничката към другите видове пипер (бял, черен, розов) и ще се получи чудесен екзотичен вкус и богат аромат.
На какви ястия се слага съчуански пипер
Със съчуански пипер може да се приготви риба по съчуански, пиле с чили, фъстъци и кашу, патица. За да стане по-ароматен съчуанският пипер се запича на тиган и се стрива в хаванче преди да се прибави към ястието. Служи за овкусяване и на зеленчукови блюда, стига да искате да ги направите пикантни. В Япония листата се използват за украса.
При месото се използва заедно с другите четири подправки от известната китайска смес „пет подправки“. По този начин се постига невероятното според китайците съчетание на петте вкуса – солено, сладко, горчиво, люто и кисело.
В китайската медицина съчуанският пипер намира широко приложение. Използва се като болкоуспокояващо, при простуда, косопад, хъркане и други.
Добре е да се съхранява в херметически затворен съд.
Вижте още:
Снимка: http://i.images.cdn.fotopedia.com
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!