sachuanski_peper

Съчуанският пипер няма нищо общо с познатия ни черен пипер. Като подправка се използват плодовете на храст подобен на дърво. Те имат червено-кафяв цвят. Лютата китайска подправка съчуански пипер има характерен вцепеняващ ефект върху езика, различен от лютевината на познатия ни пипер и чили.

Съчуанският пипер е важна подправка в кухнята на провинция Съчуан в Китай и съставна част на китайската смес „пет подправки“ наред със звезден анасон, кимион, семена от резене и карамфил. Съчуанската кухня се слави като една от най-лютивите в Китай.

Съчунаският пипер и другите подправки

Съчуанският пипер се съчетава с пресен джинджифил, звезден анасон, целина, чесън. Той може да се прибави в мелничката към другите видове пипер (бял, черен, розов) и ще се получи чудесен екзотичен вкус и богат аромат.

На какви ястия се слага съчуански пипер

Със съчуански пипер може да се приготви риба по съчуански, пиле с чили, фъстъци и кашу, патица. За да стане по-ароматен съчуанският пипер се запича на тиган и се стрива в хаванче преди да се прибави към ястието.  Служи за овкусяване и на зеленчукови блюда, стига да искате да ги направите пикантни. В Япония листата се използват за украса.

При месото се използва заедно с другите четири подправки от известната китайска смес „пет подправки“. По този начин се постига невероятното според китайците съчетание на петте вкуса – солено, сладко, горчиво, люто и кисело.

В китайската медицина съчуанският пипер намира широко приложение. Използва се като болкоуспокояващо, при простуда, косопад, хъркане и други.
Добре е да се съхранява в херметически затворен съд.

Вижте още:

Лют червен пипер в зехтин

Кайенски пипер

Пушен червен пипер

Снимка: http://i.images.cdn.fotopedia.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *