Гръцката салата дзаджизки (някъде можете да чуете да прозинзсят цацики, но не е правилно) е една от най-широко разпространените в южната ни съседка. Последните месеци в къщи я приготвям не знам вече колко пъти и определено гръцката рецепта е хит, независимо от сезона. Въобще Гърция ми е в кръвта това лято след като приготвих рецепта с октоподи, скариди по гръцки, гръцка салата с риба… Нямам търпение да идва септември и да стягам багажа към Ситония!

Салатата дзадзики си прилича доста до нашата снежанка – основата й е от цедено кисело мляко, има краставици вътре. Това, което отличава гръцката рецепта от българската снежанка основно са три неща – краставиците при гръцката салата са настъргани, а не нарязани на къбчета; краставиците са пресни, а не консервирани и навярно най-любопитното е, че дзадзикито се подправя с оцет и зехтин. Аз лично в нея добавям и щипка смлян бял пипер.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Салата с пълнени лимони

Pin It

Салата дзадзики - гръцкият вариант на снежанка

От sheytanova Публикувано на : 08/14/2012

  • Брой / порции: 2 порции

Гръцката салата дзаджизки (някъде можете да чуете да прозинзсят цацики, …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Краставицата се настъргва и водата и се отцежда. Посолява се и се оставя да престои около 15-20 минути в хладилник.
  2. Преди да се смеси с цеденото кисело мляко отново се отцежда водата на краставицата. Към сместа се добавя белият пипер, зехтин, счукан чесън и оцет
  3. Сервира се охладена, послята със струйка зехтин.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress

    11 отговори
    1. Vencislava
      Vencislava says:

      Вили, аз правя Дзадзики с лимон и зехтин, още в началото. Когато смесиш лимон и зехтин, много копър + цеденото мляко на Кри-Кри, сместта „бухва“ и се олекотява безумно много. Но трябва да престои няколко часа.
      П.С. Пропуснала си най-важната съставка към Дзадзики – узо 🙂 Или бяло вино, ама много студено

      Отговор
      • sheytanova
        sheytanova says:

        Вени, не съм го порбвала това мляко Кри-Кри. Последният път приготвих салатата дазадзики с Бор Чвор. Интересно решение със зехтина – ще опитам! Иначе за узото – няма какво да споменавам – то се знае 🙂

        Отговор
    2. Vencislava
      Vencislava says:

      нищо общо няма дзадзики с Бор Чвор със Дзадзики с Кри-кри или друго кис.мляко, внос от Гърция. Ама нищо, опитай и ще ти хареса 🙂

      Отговор
    3. Нели Йонева
      Нели Йонева says:

      Здравейте, днес точно правих тази салата Дзадзики. Стана превъзходна. Аз използвах цедено кисело мляко на Домлян. Много е гъсто и салатата стана супер.

      Отговор
      • sheytanova
        sheytanova says:

        Радвам се, че салатата дзадзики се е получила! Ще пробват това мляко Домлян!

        Отговор
    4. rumi
      rumi says:

      Здравейте, аз пък в един гръцки ресторант край Варна пробвах тази салата, но вместо краставици, бяха настъргали моркови. беше също много вкусна , а и по-различна…

      Отговор
    5. ирина бонева
      ирина бонева says:

      Не мога да разбера,защо когато имаме БЪЛГАРСКО наименование трябва да използваме ГРЪЦКО.Нещо което те никога не биха направили.Когато идват чужденци в таверната и казват “ едно турско кафе“ те отговарят ,че нямат ,но може да им приготвят „гръцко кафе“.

      Отговор
      • sheytanova
        sheytanova says:

        Благодаря за коментара! Реално двете салати не са абсолютно същите и затова е коректно всяка да я наричаме с нейното си име – едната е дзадзики, а другата – снежанка. Аз съм се опитала и накратко да обясня разликите между двете 🙂

        Отговор

    Напиши коментар

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Вашият отговор на rumi Отказ

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *