Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, когато ги приготвя с листа от кисело зеле, но можете да пробвате и с прясно зеле. В този случай само трябва да обработите зелето предварително като да попарите листата.

По отношение каква кайма да използваме за зелеви сарми – класиката си е да се сложи телешка кайма на сармите, но в този случай стават по-сухи. За сметка на това и по-диетични. Аз лично предпочитам кайма смес – телешка и свинска.

Подправките за сарми са черен пипер, червен пипер и аз добавям по малко кимион (ако не харесвате тази подправка, можете да я пропуснете). Някои им слагат канела, но на мен канелата ми допада повече за постните лозови сарми. По желание можете да ги поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.

Ето как се правят зелеви сарми…

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It

Зелеви сарми с кисело зеле

сарми с кисело зеле и праз

От sheytanova

Публикувано на : 01/06/2013

    Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Празът се задушава в сгорещеното олио. Като поомекне се прибавя ориза и черния пипер.
    2. Разбърква се и се долива 2 ч.ч. вода. Прибавят се солта и останалите подправки.
    3. Силата на огъня се намалява и се оставя докато оризът поеме цялата течност.
    4. След като изстине се прибавя каймата и се разбърква добре.
    5. Завиват се сърми, като се слага между 1 и 2, дори 3 с.л. от сместа, в зависимост колко големи са зелевите листа.
    6. На дъното на тенджерата се слагат зелеви листа и върху тях се нареждат сърмите. Най-отгоре се слага още 1 пласт зелеви листа.
    7. Добавя се вода, колкото да покрие сърмите.
    8. Сармите се захлупват с чиния, за да не се накъсат, когато водата заври. Покриват се с капак или фолио.
    9. Варят се около един час на умерен огън.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress