Родината на елдата, наричана още „черен ориз“ е Индия. Най–популярна е в Русия, където е позната под името гречка. В други страни е известна като „черна пшеница“. В миналото елдата е била храна за бедни и плебеи символ на нищета, но сега много модерни ресторанти предлагат в менюто си елда за здравословен начин на хранене.

Защо елдата е толкова полезна?

Там, където е засята елда не растат плевели, което не налага използване на химикали. Това е една от причините гречката да се използва за храна на кърмачета. Така тя се запазва като естествен, екологично чист хранителен продукт. Елдата действа като магнит на пчелите, което повишава добива на мед, който е много добре познат във Франция.

Каква елда да купя?

Когато купуваме елда, тя трябва да е със светъл цвят. Червеникавият отенък предполага, че е подлагана на термична обработка, при което губи голяма част от хранителните си свойства. Същото важи и за брашното от елда. Аз лично предпочитам био елда на Кошница, но вече можете да намерите био елда на различни марки, както и паста с елда, миксове от брашна с елда и т.нат.

Съвети за приготвяне на елда и рецепти с елда

Елдата има леко горчив и стипчив вкус, но все по-успешно се налага в кулинарията. Сигурно понякога се чудите как се вари елда и въобще как се приготвя елда… Според съветите на майстори кулинари гречката се вари във вода в съотношение 1:2 в тенжера с плътно затворен капак, отначало на силен огън, след това на слаб и отново на силен докато водата се изпари. Капакът по време на варенето не се отваря, за да се запази парата.

Другият съвет е да не се накисва преди варене. След сваряването се измива със студена вода, за да се отмие горчивия привкус. Използва се за салати, гозби и сладки изделия. Аз приготвих преди време бонбони с елда и какао.

Елдата може да бъде добавена към пролетната супа от коприва, да се сервира като гарнитура към меса, може да се вари като ориз. Сварена и овкусена по ваш вкус от елдата могат да се направят кюфтенца, които да се поднесат пържени или запечени. Сварената елда може да се задуши в масло и да се прибави сирене за вкус и други варианти на приготвяне, които ви хрумнат. За вегетаринците, гречката може да служи за заместител на месото.

Има различни диети за отслабване с елда . Елдата има сравнително непознат и нетрадиционен за българския вкус, но поради относително ниската цена може да се наложи и в нашата кухня. От брашно могат да се приготвят различни сладкиши или палачинки.

Елдата се съхранява в стъклени съдове. Да не се прекалява с употребата, може да предизвика алергия.

Вижте още:

Слъчногледово олио Хармоника

Паста от амарант и нахут

Харесайте страницата ни във фейсбук - http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It