От детството си помня вкуса на шипковия мармалад. Беше неповторим, различен, леко тръпчив и много сладък. Шипковият мармалад нямаше нищо общо с мармалада от други плодове. Можеше да се купи в бурканче, но се продаваше и в „насипно“ състояние, претеглен в найлонова торбичка.

Сега може да си купим шипков мармалад от български шипки, които растат на екологично чисти места. Към шипковия мармалад на Хармоника не е добавян пектин.

В домашни условия може да се приготви шипков мармалад по класическата рецепта на баба ми от 3 кг шипки, 1 кг захар, лъжичка лимонтозу.

Шипковият мармалад се консумира както намазан на филия (още по-вкусно, ако филийката е пържена), така и като допълнение към сладкиши, рула, пълнеж на палачинки.

Мармаладът от шипки се използва и при месни блюда, за овкусяване на сосове при направа на кексове. Шипковият мармалад е изключително богат на витамин С, витамин В1 и витамин В2, минерални соли и други полезни вещества.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg