От детството си помня вкуса на шипковия мармалад. Беше неповторим, различен, леко тръпчив и много сладък. Шипковият мармалад нямаше нищо общо с мармалада от други плодове. Можеше да се купи в бурканче, но се продаваше и в „насипно“ състояние, претеглен в найлонова торбичка.

Сега може да си купим шипков мармалад от български шипки, които растат на екологично чисти места. Към шипковия мармалад на Хармоника не е добавян пектин.

В домашни условия може да се приготви шипков мармалад по класическата рецепта на баба ми от 3 кг шипки, 1 кг захар, лъжичка лимонтозу.

Шипковият мармалад се консумира както намазан на филия (още по-вкусно, ако филийката е пържена), така и като допълнение към сладкиши, рула, пълнеж на палачинки.

Мармаладът от шипки се използва и при месни блюда, за овкусяване на сосове при направа на кексове. Шипковият мармалад е изключително богат на витамин С, витамин В1 и витамин В2, минерални соли и други полезни вещества.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на cna classes online and training Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *