Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да се впускам в това да убеждавам никого да пробва шкембе приготвено под някаква, но в същото време се дразня като чуя някой да казва „ама как я ядете тази гнусотия“. Въпрос на избор е, както с всичко останало впрочем. Шкембе не се яде всеки ден, поне у нас 😀 и от време на време човек може да си позволи по една купичка макар да не е най-полезното нещо, смятам аз.

След като ви представих класическата рецепта за приготвяне на шкембе чорба ви представям и една алтернативна форма на шкембето. А именно – шкембе чорба със зеленчуци – картоф, морков, червена чушка, зелена чушка. На практика шкембето се приготвя по същия начин както по-горе, но се добавят зеленчуци и подправки. В този случай използвах окрехкотено телешко шкембе, което значително намали времето за варене на шкембето.

Вижте още:

Шкембе с гъби в гювеч

Бусека – шкембе по милански

Фалшива шкембе чорба

 Pin It

Шкембе чорба със зеленчуци

shkembe_sas_zelenchuzi

От sheytanova

Публикувано на : 08/13/2013

    Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Окрехкотеното шкембе се измива добре и се нарязва на малки кубчета. Вари се около 40 минути в 2 литра вода.
    2. След това се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци и сушените зеленчуци. Шкембе чорбата се осолява и се подправя с черен пипер.
    3. Вари се докато зеленчуците и шкембето са добре сварени.
    4. Накрая шкембето се застройва с киселото мляко и яйцата. Това става след като яйцата и киселото мляко се разбиват добре с домакинска тел или вилица и след това на тънка струйка към сместа се прибавя по малко от чорбата при непрекъснато бъркане. Внимава се яйцето де не се пресече.
    5. По желание шкембе чорбата може да се поднесе с чесън и/или лют червен пипер.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress