Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да се впускам в това да убеждавам никого да пробва шкембе приготвено под някаква, но в същото време се дразня като чуя някой да казва „ама как я ядете тази гнусотия“. Въпрос на избор е, както с всичко останало впрочем. Шкембе не се яде всеки ден, поне у нас 😀 и от време на време човек може да си позволи по една купичка макар да не е най-полезното нещо, смятам аз.
След като ви представих класическата рецепта за приготвяне на шкембе чорба ви представям и една алтернативна форма на шкембето. А именно – шкембе чорба със зеленчуци – картоф, морков, червена чушка, зелена чушка. На практика шкембето се приготвя по същия начин както по-горе, но се добавят зеленчуци и подправки. В този случай използвах окрехкотено телешко шкембе, което значително намали времето за варене на шкембето.
Вижте още:
Pin It
Шкембе чорба със зеленчуци

От 08/13/2013
Публикувано на :Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да …
Необходими продукти
- 600 грама телешко шкембе изчистено
- 1 средно голям картоф
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 малка глава лук
- 2 с.л. зеленчуци сушени, микс
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 2 яйца
- 150 грама кисело мляко
Приготвяне
- Окрехкотеното шкембе се измива добре и се нарязва на малки кубчета. Вари се около 40 минути в 2 литра вода.
- След това се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци и сушените зеленчуци. Шкембе чорбата се осолява и се подправя с черен пипер.
- Вари се докато зеленчуците и шкембето са добре сварени.
- Накрая шкембето се застройва с киселото мляко и яйцата. Това става след като яйцата и киселото мляко се разбиват добре с домакинска тел или вилица и след това на тънка струйка към сместа се прибавя по малко от чорбата при непрекъснато бъркане. Внимава се яйцето де не се пресече.
- По желание шкембе чорбата може да се поднесе с чесън и/или лют червен пипер.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!