Последните месеци се пристрастих към готвенето в гювеч. Реших и вместо да приготвям класическа шкембе чорба да заложа на рецепта за шкембе в гювеч. Опитах по подобен начин подготвено шкембе близо до Пловдив преди около месец. Отгоре обаче шкембето беше запечено с кашкавал и на мен лично ми дойде малко тежко.
Там шкембето беше запечено в индивидуални малко гювечета, но аз за вкъщи реших да го сготвя в големия гювеч и всеки да си сипе по колкото желае. Всъщност не знам дали се получи всеки по колкото желае или по колкото има, защото шкембето след като се свари не излиза кой знае колко много.
Не всички обичат шкембе, но за тези, които го харесват могат да видят и другите рецепти за шкембе:
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItШкембе с гъби в гювеч

От 02/01/2013
Публикувано на :Последните месеци се пристрастих към готвенето в гювеч. Реших и вместо …
Необходими продукти
- 750-800 грама телешко шкембе
- 500 грама домати от консерва, белени
- 200-250 грама печурки нарязани на парчета
- 1 глава лук
- 1-2 с.л. олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Приготвяне
- Шкембето се сварява до готовност. Това може да отнеме между 1 час и 15 минути и 4 часа в зависимост от шкембето. Най-добре е да използвате тенджера под налягане - така ще си спестите много време.
- След като в готово се нарязва на парченца.
- Лукът се задушава в олиото, добавят се гъбите и черния пипер. Осолява се на вкус.
- След като зеленчуците поомекнат и гъбите пуснат част от сока си се добавя шкембето и се разбърква добре. Прибавят се останалите подправки и доматите, които по желание може да пасирате предварително.
- Сместа се прехвърля в глинен гювеч.
- Фурната трябва да е студена, когато се слага гювечът. Пече се 1 1/2 час на 150-160 градуса.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!