шкембе-чорба-от-млечно-телешко

Преди време бях писала цяла статия как се прави шкембе чорба – стъпка по стъпка и бях описала подробно цялата рецепта за шкембе. Тук обаче приготвям шкембето по малко по-различен начин. Освен, че слагам препечено брашно, не слагам яйца и използвам прясно мляко. Друга разлика в тази рецепта за шкембе чорба е, че използвам шкембе от млечено телешко, а не стандартното телешко шкембе. Намерих такова в ЛИДЛ и взех една опаковка (400 грама) и ми стигна за едно хапване. Имайте предвид, че при варенето шкембето доста се стопява и ако сте повече хора у дома или искате да хапнете 2 пъти вземете повече шкембе.

Или пък вариант е да вземете доста повече шкембе – например 1 кг и да го сварите добре. Една част от него да използвате за рецептата за шкембе чорба, а с останалото можете да приготвите шкембе по милански, шкембе с гъби в гювеч или шкембе с език на фурна. Просто идея! За мен лично най-трудоемката и времеемката част на приготвянето на шкембе чорба е варенето на самото шкембе. И затова ако варите може би е добра идея да сварите повече. Най-добре използвайте тенджера под налягане. Ако нямате – също ще се получи, просто ще ви отнеме повече време!

За първи път опитах шкембе чорба с млечно телешко на един кулинарен курс при Ива от училище Меню в началото на тази година. Влюбих се. И използвам за основа нейната рецепта и съвсем малки модификации и ето какво се получи у дома. Използвах нейната идея при варенето на шкембето да сложа зеленчуци, нарязани на едро, за да овкусят бульона. Сложих една глава лук – цяла и един голям морков нарязан на няколко парчета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Шкембе чорба с шкембе от млечно телешко

шкембе-чорба-от-млечно-телешко

От sheytanova Публикувано на : 04/20/2020

    Преди време бях писала цяла статия как се прави шкембе чорба - стъпка по …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Шкембето се вари (слага се в студена вода), заедно с нарязания на парчета морков и цялата глава лук до готовност. Необходимото количестов вода е около 1,5 литър, но може да се налага и да добавяте още, особено, ако не варите в тенджера под налягане.
    2. След като шкембето се срави, го нарязвате на ситно, изхвърляте зеленчуците и прецеждате бульона.
    3. Загрявате 2 с.л. масло в тенджера, прибавяте червения пипер и веднага след него брашното да се запържи. Бъркате интензивно, за да не загори черния пипер и веднага изсипвате цялото прясно мляко. Изчаквате да зяаври като разбърквате.
    4. Прибавяте шкембето и бульона от варенето. Оставяте няколко минути да къкри,
    5. Посолявате шкембе чорбата и с=поръсвате с прясно смлян черен пипер.
    6. Поднасяте чорбата топла, по желание с лют червен пипер, чесън, оцет.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress