silvena_maleva_jordani_cafe

Как си обясняваш популярността на кафето в целия свят? Рядко има хора (като мен такива), които поне веднъж на ден да не пият от ароматната напитка?

Със своя аромат, вкус и силно тонизиращо действие, то е широко популярно почти във всички кътчета на Земята. Освен това, кафето се явява стратегически важна суровина в световната търговия. Друго от най-разпространените свойства на кафето е, че повишава настроението. Това се дължи преди всичко на допамина. Точно той води до „пристрастяване” с топлата напитка.

Освен всичко това, то е и най-честия повод да се видим с приятели.

За какво може да се използва кафе освен за пиене?

Днес кафето заема своето достойно място във все повече сфери от живота на човека – освен като ободряваща напитка, ролята на кафето се доказва и в:

Декорация

Освен красива, украсата с кафе и/или кафени зърна е и ароматна. Изключително лесно можете да поставите в  стъклен съд (чаша, ваза, купа) слоеве кафе – на зърна, смляно, гранулирано. Украсете допълнително с дребни добавки – клончета, панделки, камъчета, и т.н. Поставете в средата на холната маса и ето ви чудна и ароматна украса.

Сладкарство и кулинария

Присъствието на кафето в кулинария се ограничава до използването му в приготвянето на сладкиши, ароматизиране на торти, сладки, кремове, напитки. Но, знаете ли, че кулинарни специалисти са установили благоприятния ефект на кафето върху ястията, когато то се използва в умерени дози. Кафето подсилва вкуса на определени продукти (например месото), без да придава от своя вкус на цялото ястие.

Изкуство

Историята на картините с кафе започва в Тайланд, където чаените картини са популярни от векове насам. Най-голяма популярност добиват в Китай, където кафето се използва главно за рисуване на фонове и светлосенки. Всичко, което Ви трябва за една картина е платно, четки, молив, кафе и вода. В зависимост от ефектите и светлосенките, които искате да получите, добавяйте повече или по-малко вода към екстракта:

Гигантска картина, направена от зърна кафе, дело на руски художници, влезе в Книгата на рекордите Гинес тази година. Картината, изобразява лицето на жена и чаша кафе. Тя е с размери 30 кв.м. и е направена от около един милион кафени зърна. Създателите, които нарекли картината „Пробуждане“, използвали около 240 кг кафени зърна, за да създадат шедьовъра си.

Козметика

Кафето в служба на красотата. Козметиката използва свойствата на кафето за тонизиране, успокояване и подхранване. Използва се за борба с целулита, ексфолиране на кожата, премахване на мъртвите клетки от лицето и за блясък на косата.

Моден и мебелен дизайн

Не самото кафе, но чувалите, в които то се транспортира и палетите, на които се съхранява намират приложени в мебелния и моден дизайн. Често виждаме канапета, тапицирани в чували от кафе и маси от дървени палети. Още по-впечатляващи са чувалените чанти, шапки, и рокли.

Кои са трите ти любими рецепти с кафе?

Ребърца с кафе и къри

rebarza_s_kafe_i_kari

Кафето има специален афинитет към месото и е перфектна добавка за сосове и маринати. Може да се насладите на хранителните му качества по изцяло нов начин.

Бригадейруш

Бразилски сладки с  дъх на ароматно кафе, кокосови стърготини и топящ се в устата шоколад, които ще ви пренесат поне за миг на бразилските плажове.

Кафе „Брюло“

Алкохолните коктейли с кафе са известни като after dinner drinks – питиета, които се консумират след вечеря и по-често се приготвят през студените зимни месеци. Но последното изискване не е задължително, особено ако използвате лед. Алкохолът, добавен към чаша горещо кафе, успокоява и опиянява, в същото време обаче усилва аромата и ефекта на кафето.

С какво е най-добре да поднесем кафето? Бисквита, сладкиш или без нищо?

Няма универсална „рецепта”. Тенденцията се налага от кафе шоповете, като комплимент от заведението. Доброто съчетание на вкусови качества между кафето и сладкишите ги прави още по-популярни като комбинация.

Ние в JordaniCafe препоръчваме кафето да се сервира с чаша вода. Кафето може да има дехидриращ ефект при някой хора,  който не е опасен, но предизвиква пориви за вода. В допълнение, кафето оставя послевкус в устата, който лесно се премахва с глъдка вода.

Мляно vs. кафе на зърна?

Въпросът е доста спорен. Тук ще изложим и двете гледни точки. Някой биха казали, че е най-добре да купуваме кафе на зърна, защото кафето на зърна има по-дълъг срок на годност, зърната улавят аромата и го защитават, както в сейф. Освен това смилането на кафето непосредствено преди употреба, запазва най-пълно вкуса му.

От друга страна, много важен фактор при варенето на кафе, за постигане на балансирана напитка е смилането. Ако кафето не е смляно правилно – ситно(особено важно при приготвяне на турско кафе на джезве) или едро (за кафе машини), може да лиши напитката от плътност и/или каймак и резултатът да бъде разочароващ, като причината не е в кафето, а в смилането. В допълнение, мляното кафе предоставя бързина и удобство.

От нашия опит можем да заключим, че професионалистите като бармани и бариста специалисти, предпочитат зърна. Те отделят много и специално внимание на смилането, поради естеството на работата си, оборудването и търсения ефект. За тях JordaniCafe може да предложи богата гама от различни по вид, аромат и качества кафе на зърна. За почитателите на ароматната напитка, които приготвят кафето си в къщи, JordaniCafe е създала 4 вида пакетирано мляно кафе – 2 за еспресо и 2 за джезве. Не сме забравили и любителите на безкофеиновото кафе.

Как е най-добре да съхраняваме кафето в домашни условия?

Кафето – мляно или на зърна има голям трайност, стига да се съхранява правилно. Основни врагове на кафето са влагата, светлината, въздуха, влажността и високата температура. Те могат да лишат кафето от изискания вкус и аромат. Затова специалистите препоръчват кафето да се държи е хладилник (по-специално кафето на зърна). За смляното кафе най-подходящо е съхранението в непрозрачен съд или опаковка, която може да се затваря плътно. Не забравяйте също така, че кафето е много силен абсорбатор на миризми, така че го пазете далеч от подправки.

Еспресо vs. капучино?

Най-ценното качество на ароматната напитка е, че в чиста форма (без захар, подсладител, сметана или мляко) е невероятен антиоксидант. Чистото кафе упорито се бори срещу свободните радикали в организма и заедно със зеления чай се считат за едни от най-полезните напитки. Поради тази причина препоръчваме кафето да се пие чисто. Освен това, в едно късо еспресо се съдържа много по-малко кофеин, в  него се извежда само екстрактът от кафето. Общо приета е заблудата, че дългото е по-леко, напротив то съдържа много повече кофеин.

Кафето е култура, ритуал, религия. Какво е кафето за теб?

Наслада – сутрешното кафе е най-голямото удоволствие и най-почитаният ритуал при нас в JordaniCafe.

Отговорност – работата ни е непрекъснат стремеж да постигнем перфектен вкус. В JordaniCafe работят 29 специалисти, които ежедневно изучават магията да превръщат всяка зърно в ароматна чаша наслада.

Снимки: личен архив на Силвена Малева; http://chitalnia.files.wordpress.com и http://graphics8.nytimes.com.

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *