silvia_stoyanova

Силвия Стоянова е завършила Актьорство за куклен театър в НАТФИЗ, но след като прекарва близо 2 години в Шуменския театър осъзнава, че театърът не е нейното призвание. В момента се занимава изцяло с изработка на бижута и миниатюри от полимерна глина. Моделирането й са страст още от детската възраст, която постепенно от хоби се превръща в основната й работа. Изключително бях впечатлена от ръчно изработените бижутата във форма на храна, които можете да видите в електронния магазин за ръчно изработени бижута или във фен страницата и я поканих да си поговорим за храната и бижутата; бижутата в кухнята и разни други апетитни неща.

Как се ражда идеята за изработка на бижу във формата на яйца на очи?

Миналата година ми хрумна съвсем случайно докато размачквах парче бяла полимерна глина в ръцете си. Много често така идват идеите – материалът сам ми подсказва каква форма да му придам 🙂 . Тогава яйчицата изглеждаха доста семпло. Преди няколко дни получих поръчка да направя няколко чифта и реших да опитам да ги направя по-реалистични.

Имаш ли любим дизайнер и от кухнята ли черпиш вдъхновение?

Определено може да се каже, че вкусотийките, които правя от глина, изглеждат доста по-апетитно от тези, които творя в кухнята :). Сладките неща са ми слабост, затова влагам целия си апетит в изработването им като миниатюри за бижута. Любим дизайнер в тази сфера ми е Шай Аарон, от когото също черпя вдъхновение.

Бижута, които изработваш са доста артистични и екстравагантни – във формата на резенчета лимони, яйца на очи, папая, диня за какъв тип хора смятате, че са подходящи?

Подходящи са за всички, които имат по-разчупено мислене и не се притесняват да носят нещо по-нестандартно. Възрастта в този случай няма значение.

Кои материали са ти любими?

Работила съм със самосъхнеща и натурална глина. Това, което ме привлича в полимерната, е възможността да се изпипват миниатюрни детайли. Като материал и цветове много прилича на пластилина, но всъщност е синтетичен продукт, който много повече се доближава до пластмасата. Предимство е това, че за работата с нея не са необходими специални условия – пече се в домашна фурна на ниска температура. Наскоро открих, че се съчетава прекрасно прах от сухи пастели и така се постигат много повече нюанси. А когато се добави и течна полимерна глина, стават чудеса :).

А правиш ли бижута по поръчка?

Да, може би половината от нещата ми са правени по поръчка. За мен е предизвикателство да реализирам нечия идея за бижу.

Къде е пресечната линия между храната и бижутата?

Пресечната точка е в насладата, която носят за сетивата.

За или против носенето на бижута докато готвим? Имат ли място бижутата върху кухненската престилка? 

Не съм против. Бижуто се носи за настроение. А какъв по-хубав повод от това да сготвиш нещо вкусно и да го поднесеш на гостите, носейки бижу, което е тематично свързано с менюто.

Ако трябва с едно бижу да пресъздадеш българската кухня и традиция, как би изглеждало бижуто?

Герданче от нанизани шарени бобчета и едно къкрещо гърненце посредата. 🙂

2 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *