За синапеното семе

Синапеното семе се свързва повече с горчицата, отколкото да се използва самостоятелно като подправка. Не случайно и името му на английски е mustard seeds (горчични семена). Малките зърна могат да бъдат различни цветове – от бледо жълто до черни. Най-разпространено у нас е жълтеникавото синапено семе, продава се е черно.

За французите, синапеното семе и горчицата

Французите произвеждат горчица като се пресова и после се смесва с ферментирало вино или оцет, захар, сол. Към различните видове горчица се прибавя хрян, люти чушки, канела, индийско орехче.

Аз лично обожавам вкуса на горчицата, при която зърната на синапа са цели (горчица на зърна).

Употреба и рецепти със синапено семе

Синапеното семе като подправка го използвам рядко, но смятам че индийските ястия просто крещят за синапено семе. Винаги когато приготвям червена леща слагам по малко синапено семе. Синапеното семе е една от любимите ми подправки за леща в моята кухня (червена и френска леща). Когато готвя френска леща, обичам да я похапвам с горчица на зърна или поне да сложа малко синапено семе докато се вари.

Широко се използва у нас синапеното семе при приготвяне на зимнина – особено при консервирането на кисели краставички.Pin It