Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните щандове и събираме идеи какво да приготвим за празника. Традиционно се приготвя шаран, но смятам, че и другите риби са добър вариант.

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Рецепта за босилеково песто можете да намерите тук.  Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5 -2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

А за соса тартар бих казала, че аз го приготвям изключително гъст и продуктите не ги режа толкова ситно. Получава ми се нещо като салата тартар, а не сос тартар, но вие го пригответе както ви допада най-много. Рецептата за тартар включва кисели краставички, каперси, кисело мляко, майонеза, сол, лимонов сок, малко горчица и лук. По желание можете да добавите и магданоз, аз лично не слагам. И не ме питайте защо – няма причина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

 Pin It

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

siomga_s_bosilekovo_pesto_i_sos_tartar

От sheytanova

Публикувано на : 11/22/2012

  • Брой / порции: 2 порции

Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Сьомгата се осолява и се поръсва с черен пипер.
  2. Пече се на оребрен тиган. След като се изпече от едната страна (около 3-4 минути) се обръща и изпечената страна се намазва с 1 ч.л. босилеково песто.
  3. За соса тартар, лукът, киселите краствичките и каперсите (ако са едри) се нарязват на ситно.
  4. После се объркват с майонеза, кисело мляко, лимонов сок, горчица и сол на вкус (съвсем малко, защото каперсите и краставичките са солени).
  5. По желание може да се добави и ситно нарязан пресен магданоз. Най-добре е да оставите соса тартар да престои 1-2 часа в хладилник.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress