Сиренето халуми е официално признат национален продукт на Кипър. То се прави от козе или овче мляко, а понякога се прибавя и краве. Произвежда се от най-качествените млека и има уникален вкус. Характерното за него е, че не се разтопява при висока температура. Сиренето халуми може да се пече на скара, да се пържи и вари. Това го прави подходящо за предястия, салати и блюда с други сирена.

Интересното е, че по време на разходката ни преди няколко седмици в Елена попаднахме на любопитен магазин в планинското градче, където продаваха интересни хранителни продукти, които се продават в региона. Оказа се, че освен еленски бут в Елена се произвежда вино от арония и сирене халуми.

За жалост сиренето беше моментално приготвено на тиган и нямах възможността да го снимам, но се получи много приятно. Сиренето халуми, което купих беше овкусено и оваляно в джоджен. Поднесох сиренето халуми със зелена салата. Запечено сирене халуми може да опитате в Ракия бар Ракета.

Единственият му недостатък за мен е, че е една идея по-солено отколкото му допада.

Вижте още:

Букет салати със запечено френско козе сирене с мед и филирани бадеми

Зелена салата с орехи, синьо сирене и ябълка

Супа с кисело мляко, сирене и спанак

Снимка: http://www.cyblog.ru

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bgPin It