скариди-с-броколи

От Иберийската седмица на LIDL попаднах на много добре изглеждащи замразени скариди. Не бяха бланширани, което ме привлече, но пък не бяха чистени, а това си е „играчка“, знаем. Поколебах се дали си призная дали ми се чистят скариди, но добрият вкус си иска жертви. И ги взех.

скариди

Още повече – наумила съм си следващите дни да правя рибна чорба и си помислих, че ще използвам черупките от скаридите при варенето на бульона за рибената супа за по-богат вкус.

И така – прибрах се и оставих скаридите да се размразят на стайна температура.

След като скаридите се размразиха ги почистих и отстранените черупки ги запазих за бульон на рибна супа.

При почистване на скаридите, ако готвите скаридите без черупки – защото това също е възможно – махнете червото. Това става след като по гръбнака на почистената от черупки скарида, направите плитък разрез и с помощта на върха на ножа и суха салфетка отстраните червото. В тази рецепта за скариди с Хенеси – не съм почиствала скаридите, а тук в рецептата за скариди с дъх на Гърция – са махнати само главите, а черупките – не.

почистване-скариди

Това, което виждате по коремчето на скаридата не е черво, а просто вена и не е необходимо да се маха.

Ако все пак чистенето на скариди ви се струва трудно или просто времеемко заложете на почистени скариди, които се продасват в магазините за риба и морски дарове, които обаче в общия случай вече са бланширани.

Необходими продукти за скариди с броколи и чери домати

400 грама скариди

1 средно голяма глава броколи

100 грама чери домати (в моя случай използвах кампари доматки)

100 мл бяло вино

2 с.л. зехтин

1 с.л. масло

черен пипер

сол на вкус

Начин на приготвянe

Броколите се нарязват на розички и се бланшират за 2 минути в подсолена вряща вода. Бланшираните броколи се изваждат и се поливат с ледено студена вода, за да запазят цвета си.

След това се слагат да се задушат в горещия зехтин. Прибавят се почистените скариди и ястието се разбърква докато скаридите порозовеят.

Чери доматите се разполовяват. Добавят се доматите, солта и черният пипер. Разбърква се. Прибавя се виното и се оставя да изври. За финал се прибавя маслото, оставя се да се разтопи, разбърква се и скаридите с броколи и чери домати се поднасят топли.

скариди-с-броколи

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg