Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:


Без бозуки, гръцка вечер не може:

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:


И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:
Pin It

Скариди с дъх на Гърция Recipe

skaridi_garciq

От sheytanova

Публикувано на : 08/07/2012

    Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Скаридите се измиват под течаща вода и се слагат за 3 минути да се кипнат във вряла, подсолена вода.
    2. Главите и краката се почистват. Отново се измиват.
    3. В загрят уок или по-дълбок тиган се загрява зехтина, прибавя се чесъна, белия пипер на зърна, дафиновия лист и веднага след това нарязания зелен пипер и джинджифила. Разбърква се добре.
    4. Минута по-късно се прибавят и скаридите. Добавя се съвсем малко сол и щипка черен пипер. Разбърква се.
    5. Добавя се узото. След като алокохолът изври се прибавя рибения сос, соевия сос и чили соса. Държи се на котлона докато сосовите се сгъстят. Поръсва се с настърган на дребно магданоз.
      skaridi_s_piper_uzo
    6. Поднасят се топли с лайм или лимон.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress