Сладките с рожков и бадеми са едни от най-любимите ми напоследък. Първо, че ме привлича цвета им – напомнят ми за шоколад, а после и комбинацията от ядки с рожков си е просто класика. Още по-прекрасни станаха сладките с рожков заради кленовия сироп, който добавих в рецептата.
Макар много хора да смятат, че в в рецептите за сладки с рожков, самият рожков едва ли не играе ролята на какао, аз не съм на това мнение. Мои познати твърдят, че рожков и какао са взаимно заменяеми – мога да се съглася само, ако в рецептата за сладки се „гони“ цвят и до там. Ароматът на рожков е много различен, както можете да усетите, ако си изпечете тези сладки с рожков и бадем.
Ако продължавате да се чудите какво представлява рожков вижте статията ми Какво е рожков?
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Сладки с рожков и бадеми

От 01/23/2014
Публикувано на :Сладките с рожков и бадеми са едни от най-любимите ми напоследък. Първо, …
Необходими продукти
- 1 пакетче масло 125 грама
- 5 с.л. брашно от рожков
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1 яйце
- 50 мл кленов сироп
- 1 ч.ч. брашно пресято
- 1 пакетче бакпулвер 10 грама
- 1 щипка сол
- 20-25 броя бадеми пресни
Приготвяне
- Брашното, бакпулвера и солта се пресяват. Смесват се заедно с брашното от рожков.
- Маслото и захарта се развиват с миксер, докато станат на крем. Добавя се кленовия сироп и яйцето и се разбива допълнително.
- Към течната смес се слагат по няколко лъжици от сухата смес и се бърка докато свърши сместа с рожков. Обърква се добре с дървена лъжица.
- Оформя се тесто, което се се разделя на 20 топки (или 25 тпки - в зависимост колко дребни искате да бъдат сладките).
- Топките се нареждат в тавичка за печене (покрита с хартия за печене) като леко се притискат с длан и върху всяка се забожда по един бадем.
- Сладките с рожков се пекат 13-15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. След това се изваждат, остават се за 2-3 минути да се поохладят и се прехвърлят върху решетка, за да изстинат.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Здравейте Виолета, дали не съм чела достатъчно внимателно, но не открих какво е количеството
на брашното от рожков? В последно време съм се запалила по сладките и много бих искала да опитам и тези , тъй интересни не само заради рожкова (дали така е правилно?!), а и заради кленовия сироп, останал ми от Коледната пуйка който мога да оползотворя….
Хей, Петя! Мерси за забележката 🙂 5 с.л. брашно от рожков се използва в рецептата за сладки с рожкое 🙂 Иначе за членуването – и аз не съм много сигурна 🙂 Поздрави и сподели как са се получили, ако ги направиш 🙂 Вили