От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите майки или по-скоро баби правеха следобедни кексове и канеха приятелки на кафе и раздумки 🙂
Спомням си как баба ми канеше следобед съседките, правеше кафе и го поднасяше с ароматни бисквити и сладкиши. А вечер веднъж или два пъти в месеца ходеше да гледа стари градски песни в някое от читалищата в Шумен. Понякога ме вземаше със себе си и ясно си спомням как идваха сервитьорите и сервираха лъжичка бяло сладко потопена в чашка с вода върху плетени на ръка каренца.
Масите бяха изключително малки, каквито днес можете да видите в Париж например. Атмосферата беше изключително приятна, жени и мъже на над средната възраст, всички облечени елегантно, жените излезли няколко часа по-рано от фризьор или поне свалили ролките от косите.
Този сладкиш ме връща точно в тези уютни и безгрижни детски години. Физлисът, с който декорирах моя кекс „меланж“ сега е изключително модерен, но истината е, че много от бабините приятелки си го отглеждаха по терасите.
Следобеден сладкиш „Меланж“ с физалис Recipe

От 05/30/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 8 Servings
- Подготовка: 15 минути
- Приготвяне : 45 минути
- Готово след: 60 минути
От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите …
Необходими продукти
- 150 грама брашно
- 4 броя яйца
- 200 грама масло
- 1 ч.ч. захар
- 1 щипка сол
- 1 с.л. коняк
- 4 с.л. какао
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 пакетчета ванилия
- 1 с.л. портокалова кора настъргана
- 1/2 ч.л. канела
- 8 плодчета физалис за декорация
- пудра захар за поръсване
Приготвяне
- Маслото, захарта, портокаловата кора и солта се разбиват на прах.
- Брашното и бакпулверът се пресяват 2 пъти през сито и се смесват, след което се прибавят към течната смес.
- Бърка се до получаване на еднородна смес. После се разделя на 2 части.
- Към едната част се прибавят канелата, какаото, коняка, а към другата - ванилията.
- Двете смеси се изсипват в предварително намазнена тавичка, като се редуват двете смеси. С помощта на лъжица леко се смесват двете смеси, за да се получи ефекта меланж.
- Пече се до готовност (около 40-45 минути) в предварително загряна фурна.
- След като се извади от фурната се оставя да изстине в тавата, след което лесно се изважда.
- Нарязва се на парчета и се поръсва по желание с пудра захар. Декорира се с физалис.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!