От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите майки или по-скоро баби правеха следобедни кексове и канеха приятелки на кафе и раздумки 🙂

Спомням си как баба ми канеше следобед съседките, правеше кафе и го поднасяше с ароматни бисквити и сладкиши. А вечер веднъж или два пъти в месеца ходеше да гледа стари градски песни в някое от читалищата в Шумен. Понякога ме вземаше със себе си и ясно си спомням как идваха сервитьорите и сервираха лъжичка бяло сладко потопена в чашка с вода върху плетени на ръка каренца.

Масите бяха изключително малки, каквито днес можете да видите в Париж например. Атмосферата беше изключително приятна, жени и мъже на над средната възраст, всички облечени елегантно, жените излезли няколко часа по-рано от фризьор или поне свалили ролките от косите.

Този сладкиш ме връща точно в тези уютни и безгрижни детски години. Физлисът, с който декорирах моя кекс „меланж“  сега е изключително модерен, но истината е, че много от бабините приятелки си го отглеждаха по терасите.

 

Следобеден сладкиш „Меланж“ с физалис Recipe

sledobeden_sladkish_melanj

От sheytanova

Публикувано на : 05/30/2012

  • Брой / порции: 8 Servings
  • Подготовка: 15 минути
  • Приготвяне : 45 минути
  • Готово след: 60 минути

От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Маслото, захарта, портокаловата кора и солта се разбиват на прах.
  2. Брашното и бакпулверът се пресяват 2 пъти през сито и се смесват, след което се прибавят към течната смес.
  3. Бърка се до получаване на еднородна смес. После се разделя на 2 части.
  4. Към едната част се прибавят канелата, какаото, коняка, а към другата – ванилията.
  5. Двете смеси се изсипват в предварително намазнена тавичка, като се редуват двете смеси. С помощта на лъжица леко се смесват двете смеси, за да се получи ефекта меланж.
  6. Пече се до готовност (около 40-45 минути) в предварително загряна фурна.
  7. След като се извади от фурната се оставя да изстине в тавата, след което лесно се изважда.
  8. Нарязва се на парчета и се поръсва по желание с пудра захар. Декорира се с физалис.
    keks_s_fizalis

WordPress Recipe Plugin by ReciPress