Рецептата за тези топчета е от прабабата на моя приятел – баба Златка. Най-голямото й предимство е, че се приготвя изключително бързо; с подръчни материали. Единственото, което ви трябва е кисело мляко, брашно, сода за хляб и сол. Можете да сервирате топчетата със сирене, кашкавал, сладко – с каквото обичате.
Pin ItСолените топчета на баба Златка – бърза закуска за 5 минути Recipe

От 08/09/2012
Публикувано на :Рецептата за тези топчета е от прабабата на моя приятел - баба Златка. …
Необходими продукти
- 1 кофичка кисело мляко
- брашно
- 1/2 с.л. сода за хляб
- 1 ч.л. сол
- олио за пържене
Приготвяне
- Содата за хляб се изсипва в киселото мляко и се бърка, докато шупне. Постепенно се добавя лъжица по лъжица брашно до образуване на гъста каша. Пробавя се и сол.
- Олиото трябва да бъде добре загрято. С помощта на лъжица се заграбва от гъстата каша и се изсипва в горещото олио. Не се старайте да оформяте кашата в олиото - тя сама ще придобие форма.
- Топките се пържат до златисто.
- Поднасят се със сирене или каквото обичате.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Звучи много добре, при това и забавно. Ще тестваме за уикенда 🙂
Да, и аз асоциирам този тип закуски с уикенда! 🙂
Няма по-мили спомени от летата и закуските при баба! 🙂 Да й бях преписала рецептите!
А в моето детство майка ми ги наричаше „тиганички“ . Всяка ставаше различно оформена.Спомням се, че ги носели на „лухуса“, /на родилка /за да честитят бебето.
Да, Мария! А в днешно време носят шоколадови бонбони! 🙂 Поздрави!
Баба ми им казваше бухтички, благодаря за спомените които ми върнахте 🙂
Рецепта от типа -бързо, лесно, вкусно. Много ти благодаря, Лети! ;))))))
vaprei 4e sm na 11 6e se opitam da gi naprav za mama kato izneada
🙂 😀
Възрастта няма значение, Алекс! Рецептата е изключително лесна за приготвяне, а мама със сигурност ще остане изненадана! Успех! Сподели после как се е получило!
Kolko grama e edna kofi4ka kiselo mlako?
Аз използвам най-често кофичка кисело мляко с грамаж 400 грама. Ако използвате по-голямо количество ще се наложи да сложите малко повече брашно и обратно 🙂 Поздрави!
Когато се пържат в много олио – стават бухтички – кръгли. Когато се пържат в тиган – стават плоски – тиганички. 🙂
Мерси за уточнението, Миме 🙂
Една идея по-гъста от тази за кекс 🙂
и аз правя тази закуска на децата и също им казваме „тиганички“
А колко брашно трябва? 🙂 На 14 съм и изглежда много лесна рецепта,напоследък започнах да експериментирам и да изненадвам майка ми с закуска 😀
Колко е горе-долу брашното ?
Добави 1/2 ч.ч. брашно и разбъркай. После добави още малко брашно докато се получи гъста каша.
Аз също правя често тези бухтички,но имам една тайна за да не поемат много от олиото. Моята покойна майка ми я е казала.Слага се в тестото 1-2 с.л. водка или ракия.Тя се изпарява при пържене,но не позволява да се поеме олио.
Изключително ценен съвет! Ще пробвам следващия път като правя бухти!
Досега се осмелявах само яйца на очи. Понякога…Ще взема да се пробвам, ама какво ли ще се получи , един Господ знае ??? Ако пак случайно се появя тук, значи е станало нещо за опитване, ама …. ))
Успех!
Благодаря ! Ще ми е нужен….Но не смея да се престраша – знам, че все някъде ще сгреша…)
Простете, но мисля, че без яйце няма да се получи като на картинката…
Рецептата е като тази за бухти на моята баба, но тук е без яйце. Сместа трябва да е по-гъста (да не изтича от лъжицата, а да трябва да се избута с пръст от нея), като по този начин не поемат толкова много олио при пърженето. А за да станат на топки се пържат в касерола (тесен и дълбок съд), в който трябва да има достатъчно олио и те се обръщат сами по време на пърженето.
Направих рецептата току що в тиган уок и станаха точно като на снимката. Много са вкусни и очаквам да се харесат и на двете госпожици в къщи. Благодаря за рецептата:)
Имам предвид оригиналната снимка към рецептата – кръгли. Сложих и сирене в тях.