Сос Уорчестър носи името на едноименно графство във Великобритания. Според легендата двама аптекари по грешка са забъркали рибен сос, познатия ни днес като сос Уорчестър. Истинската рецепта се пази в тайна. Вкусът на сос Уорчестър се определя от основната съставка рядко срещаният екзотичен плод тамаринд. Известно е, че сос Уорчестър е студен извлек във винен оцет на черен, бял, кайенски пипер, червен пипер, чесън, тарос, сушени гъби, карамфил, тарос, доматено пюре, сливов Мариела. Сосът съдържа и аншоа. След добавяне на захар и вино при определен процес на варене, сгъстяване, отлежаване и бутилиране, сос Уорчестър достига до консуматора.

На кои ястия се слага сос Уорчестър

Ценителите и познавачите на легендарния сос Уорчестър могат да го поднесат както към студени, така и към топли блюда. Най-често сос уорчстър се използва за овкусявания на местни и рибни ястия. Използвайте го з маринати на различни видове меса. Аз лично го пробвах с шилешко месо и се получи много добре. Вижте рецептата тук.

Пикантният сос чудесно се вписва в салати, сосове, пастети, рибни и морски деликатеси. Сос Уорчестър може да предаде по-пикантен вкус на различни видове дип. При салатата „Цезер“ някои добавят по няколко капки от сос Уорчестър за по-екзотичен вкус. Няколко капки от сос Уорчестър допълват букета от аромат и вкус на популярния коктейл „Блъди Мери.“

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Марината за пържоли с кафе и сос Уорчестър

Свински ребърца с якитори сос

Видове соев сос

 

 Pin It