Сосът за паста, казват е това, което прави пастата вкусна. Аз обаче вярвам, че няма нищо по-вкусно от домашната паста и тя не може да се сравни с тази от пакетчетата, която купуваме. И за това вчера приготвих първата си домашна паста. Вкъщи много я харесаха. Аз обаче осъзнах, че допуснах някои грешки при приготвянето и за това няма да ви споделя сега рецептата, а ще ви я кажа когато ми се получи перфектно 🙂

domashna_pasta

Като за първи опит беше се получи добре в общи линии. Следващият път – ще е още по-добре обаче!

Приготвих изключително лек доматен сос за пастата с повечко босилек. Обожавам аромата на пресния босилек. Когато го късам с ръце, после минута – две не ги измивам, за да се насладя на силния му аромат, който ме връща в Лигурия. Босилковото песто е нещо, което вярвам, че мога да хапвам всеки ден без да ми омръзне.

Но да се върнем на доматения сос…

Рецептата я научих от Ивелина от списание Меню, за която споменах тук. Един от най-вкусните доматени сосове за паста, които съм пробрала някога. Най-голямото му предимство обаче е, че се приготвя изключително бързо.

Сосът, който се получава от рецептата е за 4 порции или около 500 грама паста.Pin It

Сос за паста – домати с босилек Recipe

taliatele_s_domaten_sos_s_bosilek

От sheytanova

Публикувано на : 06/16/2012

  • Брой / порции: 4 Servings
  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 20 минути
  • Готово след: 30 минути

Сосът за паста, казват е това, което прави пастата вкусна. Аз обаче вярвам, …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Доматите се нарязват на парчета. Най-добре е предварително да се обелят, макар аз да не го направих, защото бързах изключително много тъй като домашните бяха вече на масата. Ако попарите за секунди домата в гореща вода ще го обелите много лесно.
  2. Загрявате дълбок тиган или тенджера, добавяте зехтина и после чесъна. Не трябва чесънът да се зачервява, за това се бърка на умерен огън.
  3. Изсипват се нарязаните на кубчета домати и котлонът се засилва. Бъркат се непрекъснато в продължение на 5-6 минути. Посоляват се. По желание може част от тях да се пасират. Добавя се 2/3 от босилека.
  4. Останалият босилек се използва за декорация на пастата. Пастата се поднася поръсена с пармезан и малко зехтин.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress