Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с паста. Рецептата за спагети с миди се приготвя бързо и е зключително вкусна, стига мидите да са пресни.

Избягвам да купувам замразени миди, вкусът им дори не се доближава до този на току що изкараните от морето. Когато избирате миди за предпочитане е да ги купувате от добри рибни магазини или поне от специализираните щандове за риба в големите вериги. Гледайте за срока им на годност и не забравяйте, че мидите могат да се ядат сурови в рамките на деня, в който сте ги купили или до 2 – 3 дни – варени. Купувайте миди, съхранявани в хладилник или в лед.

midi_led

Баща ми е рибар и като дете си спомням как едно лято бяха изкарали толкова много миди, че нямаха изяждане. Наложи се майка и татко да ги консервират. Дали съм усетила хрупкането на пясък по зъбите, дали съм преяла с миди, дали детският ми вкус е бил по-различен, но години на ред не исках да чуя за миди.

В тинейджърските ми години, когато със съучениците ми започнахме да ходим сами на море си спомням как се престраших да опитам салата с миди в един ресторант в Несебър. Преоткрих вкуса им наново и сега наваксвам „пропуснатите“ години без миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Ризото с миди

Миди яхния

Спагети с черни миди – Spaghetti con le cozze

spaghetti_s_cherni_midi

От sheytanova

Публикувано на : 06/01/2012

  • Брой / порции: 3-4 Servings

Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Черупките на мидите се остъргват внимателно с нож от всичко полепнало по тях. Изскубват се стърчащите мустаци.
    Midi_nepochisteni
  2. Всички отворени преди топлинната обработка миди се изхвърлят. Също и тези със счупени или нарушени черупки.
  3. След като се почистят, мидите се оставят за 4-5 часа в студена, подсолена вода.
  4. Водата се изхвърля и мидите се измиват допълнително върху течаща вода.
    midi_izmiti
  5. След това мидите се отцеждат и се поставят в топъл, празен тиган върху котлона. Покриват се с капак и се оставят докато се отворят черупките.
  6. Неразтворилите се миди се изхвърлят. Сосът на дъното на тенджерата се прецежда през тензух. Ако има прекалено много пясък – се изхвърля.
  7. Отделят се половината от мидите и се почистват от черупките. Другите се сервират с черупките за по-атрактивно със спагетите.
  8. Внимателно се оглеждат всички семки, независимо дали да в черупката или не, за останали песачинки или боклучета.
  9. В тиган се загрява зехтина, в към него се добавят скилидките чесън, докато сменят цвета си. После се отстраняват. Целта е единствено зехтинът да поеме аромата им.
  10. Към зехтина се прибавя соса от мидите, след което се добавят и самите миди за 2-3 минути, като се разбърква.
  11. През това време спагетите се сваряват до степен „ал денте“ – нито сурови, нито разварени.
  12. Мидите се прибавят към отцедените добре спагети и се объркват.
  13. Сервират се топли, поръсени с пресен магданоз и нарязан пресен лук (по желание).
    spagetti_s_midi

WordPress Recipe Plugin by ReciPress