След като опитах най-добрият стек на света в един steak house в Хонг Конг, приготвянето на стекове ми е изключително голямо предизвикателство. Отначало избягвах да правя стекове у дома, защото поменът за онзи уникален стек изплуваше в главата ми, но си казах, че полека-полека ще се науча.

Една от основните тайни на стека определено е в самото телешко месо – колко е зряло, какво качество е, от какво животно. Другото голямо предизвикателство – температурата и самата техника на приготвяне. Тази рецепта за стек с трюфели е подходяща за начинаещи готвачи на стекове. Най-добрият вариант е да използвате , като може да се кажче, че и вайсбрат ще ви свърши работа, ако нямате бонфиле. Вайсбратът се нарича още пт месарите – филето на бута, така че самото месо не е мазно и е крехко. Важно е да помолите в месарницата да им обясните за какво ще ползвате месото и по възможност те да ви подберат парче, подходящо за стек. Средно едно парче трябва да е около 250 грама и да е с дебелина около 2,5 – 3 см.

В този случай за овкусяване използвах черни български летни трюфели. За да си отворят добре аромата обаче на трюфелите им е необходима мазнина и за това около стека сложих по едно слайсче бекон. Трюфелите добавят един допълнителен изискан вкус на стека.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с трюфели:

Пържени яйца с български летен черен трюфел

Талиатели с трюфели и сметана

Стек с трюфели с гарнитура пюре от пачи крак

stek-s-trjufeli

От sheytanova

Публикувано на : 07/16/2014

    След като опитах най-добрият стек на света в един steak house в Хонг Конг, …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Стековете се окрехкотяват, беконът се увива около по-тънката им страна и се завързва с конец. Посоляват се.
    2. В тиган се слагат да се загреят 2 с.л. зехтин и 1 с.л. масло. Слагат се 2 от стековете и се пекат, като се обръщат на всеки 30 секунди. Пекат се до желаната готовност – сурови, medium (средно изпечени), well done (добре изпечени).
    3. Още горещи, върху тях се настъргва трюфелът. Оставят се „да си починат“ 5 минути и тогава се поднасят.
    4. За гарнитура се приготвя пюре от гъби пачи крак. Почистените и измити гъби се задушават в 1 с.л. масло. Добавя се сол на вкус и шарен пипер.
    5. След като пуснат леко сосче, гъбите се пасират. Не трябва да се оставят дълго време на огъня, за да не станат прекалено воднисти и пюрето при пасирането да стане на каша.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress