След като опитах най-добрият стек на света в един steak house в Хонг Конг, приготвянето на стекове ми е изключително голямо предизвикателство. Отначало избягвах да правя стекове у дома, защото поменът за онзи уникален стек изплуваше в главата ми, но си казах, че полека-полека ще се науча.
Една от основните тайни на стека определено е в самото телешко месо – колко е зряло, какво качество е, от какво животно. Другото голямо предизвикателство – температурата и самата техника на приготвяне. Тази рецепта за стек с трюфели е подходяща за начинаещи готвачи на стекове. Най-добрият вариант е да използвате , като може да се кажче, че и вайсбрат ще ви свърши работа, ако нямате бонфиле. Вайсбратът се нарича още пт месарите – филето на бута, така че самото месо не е мазно и е крехко. Важно е да помолите в месарницата да им обясните за какво ще ползвате месото и по възможност те да ви подберат парче, подходящо за стек. Средно едно парче трябва да е около 250 грама и да е с дебелина около 2,5 – 3 см.
В този случай за овкусяване използвах черни български летни трюфели. За да си отворят добре аромата обаче на трюфелите им е необходима мазнина и за това около стека сложих по едно слайсче бекон. Трюфелите добавят един допълнителен изискан вкус на стека.
Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още рецепти с трюфели:
Пържени яйца с български летен черен трюфел
Стек с трюфели с гарнитура пюре от пачи крак
От
Публикувано на : 07/16/2014
След като опитах най-добрият стек на света в един steak house в Хонг Конг, …
Необходими продукти
- 1 кг телешко бонфиле или вайсбрат – нарязано на 4 парчета по 250 грама
- 6-7 слайса бекон
- 4 с.л. зехтин
- 3 с.л. масло
- трюфел настърган, за поръсване
- сол на вкус
- 1/2 кг гъби пачи крак
- шарен пипер на вкус
Приготвяне
- Стековете се окрехкотяват, беконът се увива около по-тънката им страна и се завързва с конец. Посоляват се.
- В тиган се слагат да се загреят 2 с.л. зехтин и 1 с.л. масло. Слагат се 2 от стековете и се пекат, като се обръщат на всеки 30 секунди. Пекат се до желаната готовност – сурови, medium (средно изпечени), well done (добре изпечени).
- Още горещи, върху тях се настъргва трюфелът. Оставят се „да си починат“ 5 минути и тогава се поднасят.
- За гарнитура се приготвя пюре от гъби пачи крак. Почистените и измити гъби се задушават в 1 с.л. масло. Добавя се сол на вкус и шарен пипер.
- След като пуснат леко сосче, гъбите се пасират. Не трябва да се оставят дълго време на огъня, за да не станат прекалено воднисти и пюрето при пасирането да стане на каша.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Usually I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great article.
You really make it appear so easy with your presentation however I to find this matter to be really one thing which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely vast for me. I am taking a look forward for your subsequent submit, I will try to get the cling of it!
I just want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and seriously liked you’re web blog. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You certainly come with beneficial writings. Appreciate it for revealing your website.
May I simply just say what a comfort to discover somebody that really understands what they are discussing online. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you definitely possess the gift. you could look here: http://alturl.com/tkq55
Hey there! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established website like yours take a lot of work? I am brand new to running a blog however I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it! Check out semrush reports: http://bit.ly/2c0dxEX
I really like your writing style, great info , thankyou for posting : D.
I much like the style I dress in betterscooter.com http://adf.ly/6249830/banner/www.scamadviser.com/is-betterscooter.com-a-fake-site.html practically every day.
I simply want to say I am very new to blogs and absolutely loved this web-site. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You surely come with perfect articles. Thanks a lot for sharing with us your website page.